Kankaanpää-info | Yhteystiedot
Palveluhaku | Sivukartta | Palaute | Intranet | In English
 

Kuninkaanlähde


Kuninkaanlähde

Kuninkaanlähde sijaitsee Kankaanpäässä, Hämeenkankaan ja Pohjankankaan taitoskohdassa. Lähde on ollut merkittävä pysähdyspaikka jo varmaan muinaisille eränkävijöille, sillä Hämeenkyrön suunnasta Kyrönkankaantietä tultaessa lähde on ollut ensimmäinen hyvä vesipaikka matkalaisten juoda ja juottaa hevosensa.

Vuodelta 1650 olevassa kartassa Kuninkaanlähde esiintyy vielä nimellä Vahva suihkulähde (vapaasti suomennettuna) ja Kuninkaanlähde nimi juontuu vasta 1752 tapahtuneen kuningas Adolf Fredrikin lähteellä pysätymisestä.
Kuninkaanlähde lienee Suomen runsasvetisin lähde. Sen virtaama on n. 10 000 kuutiometriä vuorokaudessa, eli voidaan helposti laskea, että pelkästään Kuninkaanlähteen vesi riittäisi noin 50 000 nykyihmisen tarpeisiin. Kuriositeettina Kankaanpään runsaista pohjavesivarannoista mainittakoon, että 1980-luvulla tapahtui keskustan läheisyydessä junaradan sortuma ja ratavallia korjattaessa jouduttiin pumppaamaan pohjavettä rakennustyömaalta. Vasta kun pumpputeho oli n. 17 000 kuutiometriä vuorokaudessa, alkoi lähitienoilla kaivojen vedenpinta aleta.

Kuninkaanlähteen välittömään läheisyyteen myös aikanaan sijoitettiin Kankaanpään ensimmäinen metsänvartija, varsin todennäköisesti juuri sen takia, että lähteen sivuitse kulki sen aikainen valtatie ja myllyt lisäsivät omalta osaltaan liikennettä, joten kuivalla kangasalueella jo pelkästään tupakoinnin takia palovaara oli suuri.

Nykyisin Kuninkaanlähde ympäristöineen on tärkeä vapaa-ajan viettopaikka hyvine latu-, moottorikelkka-,  lenkkeily- ja ratsastusreitteineen. Myös Caravaanarien jo kahdesti Suomen parhaaksi palkittu leiritäalue maauimaloineen sijaitsee Kuninkaanlähteellä ja kun vielä Kuninkaanhovi, entinen Kuninkaanlähteen lomahotelli, sekä läheinen Jämin matkailukeskus, tarjoavat majoitus- ja ravintolapalveluja, on alue merkittävä matkailukohde.

Tällä hetkellä itse lähteelle on menossa alkuperäiseen asuun palauttamistyö ja lähteen olemus ei ole kovinkaan silmiä hivelevä, mutta kun seurailee lähteeltä alkavaa puroa ja tutustuu sen, ympäristöönsä nähden varsin runsaaseen kasvustoon, ja jos vielä sattuu havaitsemaan purossa uiskentelevan taimenen, on elämys alueella poikkeamisen arvoinen.

Kuninkaanhovi
Kuninkaanhovi sijaitsee aivan Kuninkaanlähteen läheisyydessä.