Toimintaohjeet tartuntatilanteessa – www.kankaanpaa.fi/koronaterveys

Toimintaohjeet tartuntatilanteessa – www.kankaanpaa.fi/koronaterveys

(päivitetty 5.5. klo 9.00).

Pohjois-Satakunnan alueella koronavirukseen liittyvän terveydellisen tilanteen hoidosta vastaa Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä (PoSa), jonka ohjeet löytyvät osoitteesta: http://www.eposa.fi/ HUOM! Katso ajantasaisimmat ohjeet PoSan korona-sivulta: http://www.eposa.fi/category/korona/

Tälle sivulle on koottu keskeisimpiä koronavirukseen liittyviä terveysohjeistuksia. Suora linkki sivulle on: www.kankaanpaa.fi/koronaterveys

Muut koronavirustilanteen päivitettävät infosivut:

Kaikki koronavirustilanteeseen liittyvät uutiset sekä tärkeimmät linkit löytyvät sivun oikeasta laidasta tai mobiilissa sivun alaosasta.


PoSa jatkaa varautumistoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja mahdollisten tartuntojen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Asukkaiden kannalta on erityisen tärkeää pitää hyvää huolta käsihygieniasta, oikeasta yskimistekniikasta sekä noudattaa terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja ulkoministeriön ohjeita. Linkit löytyvät tekstin lopusta.

Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni?

 • COVID-infektion aiheuttaman hengitystieinfektion oirekuvaan voi kuulua kuume, yskä, nuha, hengenahdistus, kurkkukipu, haju- ja makuaistin menetys, päänsärky, poikkeava väsymys, huonovointisuus ja yleiskunnon lasku, painontunne rinnassa ja/tai lihaskivut sekä suolisto-oireet. Huom! Yksittäinen oire on harvoin merkki COVID-infektiosta.
 • Voit tehdä oirearvion netissä Omaolo-palvelussa. Saat testin lopuksi toimintaohjeet.
 • Jos flunssaoireesi ovat lieviä (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) lepää rauhassa kotona, kunnes olet terve. Hoida lieviä oireita kotona samaan tapaan kuin tavallista flunssaa. Lepää ja nauti runsaasti nestettä.  Malta pitää taukoa raskaasta liikunnasta, kovasta saunomisesta ja muista fyysisistä ponnisteluista ettet saa vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Katso: Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeet
 • Voit myös hakeutua lääkäriin taudinmääritystä ja koronavirustestauksen arviointia varten. Uusien ohjeistusten mukaan koronavirusnäytteitä otetaan nyt aiempaa matalammalla kynnyksellä. Keskeisenä muutoksena on lisätä diagnostisten näytteiden ottoa ja pyrkimyksenä on tavoittaa myös lieväoireisia tapauksia.
 • Mahdollisissa tartuntaepäilyissä SOITA ENSIN PoSan flunssapoliklinikalle numeroon 044 577 3396. Avoinna arkisin klo 8–20 ja viikonloppuisin klo 9–18. Flunssapoliklinikalla ensikontakti ja mahdolliset hoito-ohjeet annetaan puhelimitse. Muina aikoina ota yhteyttä Satasairaalan käyttämään valtakunnallisen päivystysapu-numeroon: 116117. Älä missään tapauksessa lähde sairaana terveysasemalle ilman etukäteissoittoa.
 • Tarkemmat tiedot löytyvät PoSan verkkosivuilta http://www.eposa.fi/covid-19-naytteiden-otto-posassa/

Miten voin ehkäistä taudin leviämistä?

 • Noudata valtioneuvoston antamia koronavirusepidemian aikaisia rajoituksia.
 • Pese kädet aina tultuasi ulkoa sisään, ennen ruokailua, WC-käynnin jälkeen, niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen tai jos olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Vältä lähikontakteja ja oleskelua julkisilla paikoilla. Älä matkusta. Jos olet saapunut ulkomailta, vältä lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella 14 vuorokauden ajan.
 • Pidä yhteyttä läheisiin puhelimella ja netissä. Suojele erityisesti yli 70-vuotiaita sekä riskiryhmiin kuuluvia. Vierailut kaikissa PoSan laitoksissa on kielletty.
 • Tee työt kotoa käsin, jos mahdollista. Älä vieraile vanhusten luona äläkä pyydä isovanhempia hoitamaan sairastuneita lapsia.
 • Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, pysyttele kotona. Yski ja aivasta paperiliinaan tai hihaan.
 • Tehosta kodin siivousta pyyhkimällä pöytäpinnat, ovenkahvat, valokatkaisijat sekä tietokonenäppäimet ja kaukosäätimet yleispuhdistusaineilla.
 • Varaa jokaiselle perheenjäsenelle oma käsipyyhe ja vaihda pyyhkeet vähintään kerran viikossa. Käytä ainakin keittiössä talouspaperia käsien kuivaamiseen. Pese pyyhkeet 60 asteessa.
 • Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eivät ohjeista kangasmaskien käytöstä julkisilla paikoilla liikuttaessa (stm.fi). Jos kuitenkin haluat käyttää kangasmaskia, on tärkeää, että muistat myös ensisijaiset torjuntatoimet, kuten käsienpesun ja yskimishygienian, sekä tutustut THL:n ohjeisiin kangasmaskin käytöstä (thl.fi).
 • Jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten toimesta, ota yhteyttä keskitettyihin palvelunumeroihin ja sovi palveluiden toteuttamisesta. Katso: www.kankaanpaa.fi/koronapalvelut

Lisätietoja ja palveluita

Valtakunnallinen puhelinneuvontanumero

Neuvonnasta saa yleistä koronavirustietoa. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

PoSan huolipuhelimet

 • Nuorten huolipuhelin palvelee alueemme lapsia, nuoria, nuoria aikuisia ja heidän perheitään. Tarjoamme poikkeustilanteen vuoksi luottamuksellista psykiatrisen sairaanhoitajan tarjoamaa keskusteluapua maanantaista perjantaihin klo 12–15 välisenä aikana numerossa 044 577 3229.
 • Ikääntyneiden huolipuhelin tarjoaa poikkeustilanteen vuoksi keskusteluapua ja käytännön neuvoja ikääntyneille. Puheluihin vastataan numerosta 044 577 3430 maanantaista perjantaihin klo 12–15 välisenä aikana.Molempiin puhelinnumeroihin voi jättää soittopyynnön.

Digitaaliset palvelut

 • Omaolo-palvelun avulla on mahdollista tehdä sähköinen hoidontarpeen arviointi ja saada arvioinnin tuloksen perusteella tarvittava ohjaus hoitoon, jos henkilöllä on epäily koronavirustartunnasta. Palvelu löytyy osoitteesta: https://www.omaolo.fi/
 • Terveyskylän koronabotti auttaa arvioimaan koronavirustartunnan todennäköisyyttä: https://www.terveyskyla.fi/koronabotti

Lisätietoa verkossa

THL: 
Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
Usein kysyttyä Koronaviruksesta
Ohjeita epidemia-alueilla matkustaville
Ohjeita Suomeen saapuville matkustajille

WHO: Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

THL:n ohjeistus ja tulostettava materiaali käsienpesuun ja yskimiseen: Käsienpesu ja yskiminen

WHO: How to handwash -poster (PDF)

MLL: Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä?

Kuntaliitto: Koottuja ohjeita ja usein kysyttyjä kysymyksiä koronasta

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle: Karanteeni koronaviruksen aikaan