Kyrönimi2.gif (27183 bytes)
ETUSIVU  HÄMEENKANGAS  POHJANKANGAS   KESÄTIE  TALVITIE   KIEVARIT  HISTORIAA  MATKAILU  LINKKEJÄ

 

Daavidin kapinan asetuskirja ja allekirjoittajat

Syksyllä 1438 Ylä-Satakunnan talonpojat nousivat vesilahtelaisen Anian talollisen (bondekonung) Daavidin johdolla kapinaan verorasitusta ja rälssimiehiä vastaan. Pirkkalan Viikin Kartanossa (nykyisin Nokiaa) kapinalliset tappoivat neljä Jöns Tuurenpojan (Odygd-sukua) huovia. Tyytymättömyys kohdistui erityisesti Turun linnan päällikköön ja voutiin Hans Kröpeliniin, jota vihattiin. Toisaalta Kaarlen kronikan mukaan Kröpelin oli talonpoikien keskuudessa pidetty.

Myös Hämeen talonpojat olivat nousseet kapinaan, levottomuuksia esiintyi ainakin Lammilla. Lammilaisten vihan kohteena oli tuomari Olav Tavast, joka piti kuohuntaa Daavidin kiusantekona. Samanaikaisella Karjalan kapinoinnilla ei ole todettu yhteyttä Hämeen ja Ylisen Satakunnan liikehdintään.

Turun piispa Maunu II Tavas toimi aktiivisesti kapinoinnin taltuttamisessa, kuten matka Lempäälän Kuokkalaan tammikuussa 1439 osoittaa.

Daavid pakeni veljineen Rääveliin. Muut kapinalliset joutuivat allekirjoittamaan piispan johdolla laaditun sovituskirjan, joka on historiassamme ainutlaatuinen:

 »Kaikille, jotka tämän kirjeen kuulevat luettavan, tunnustamme ja tiedoksi annamma me, jotka asumme Pirkkalan, Kangasalan, Lempäälän, Vesilahden, Kyrön sekä ylisen ja alisen Sastamalan pitäjissä, että olemme suuresta tyhmyydestä pahoin rikkoneet esivaltaamme, Ruotsin valtakuntaamme ja valtaneuvostoa sekä päämiehiämme vastaan seuratessamme tuota heittiötä ja hurjimusta Davidia ja hänen veljiänsä ja muita hänen joukostansa heidän konnuudessaan ja turmiossaan, jota he juonittelivat, niin että olimme rikkoneet henkemme ja tavaramme, sekä maat että irtaimet, valtakunnan lain mukaan. Semmoisen ikuisen turmion ja tyhmyyden ovat kuitenkin kunnialliset herrat ja Ruotsin valtaneuvokset meille Jumalan tähden ja hyvien miesten rukousten vuoksi armoksi kääntäneet sillä tavoin kuin tähän on kirjoitettu: että meidän tulee oikealla uskollisuudella esivallallemme ja valtaneuvostolle ja päämiehellemme, joka Turun linnaa halussa pitää ja hänen virkamiehilleen, kenet hän puolestaan siihen käskee, tottelevaisia ja kuuliaisia olla ja uskollisesti suorittaa kaikki, mitä olemme kuninkaallemme ja esivallallemme oikiasti velvolliset eikä koskaan ryhtyä esivaltaamme, valtakuntaamme eikä päämiestämme vastaan. Jos niin tapahtuisi, jonka Jumala estäköön, että me tai joku meistä sitä vastaan rikkoisimme semmoisella tai jollakin muunlaisella kavaltamiselle herrasväkeämme ja valtakuntaamme vastaan, niin velvoitamme kaikki itsemme siihen, että tämä asiamme, joka niin armollisesti on annettu anteeksi kuin edellä on kirjoitettu, on kaikkine oleva jälleen auki niin kuin sen vasta silloin olisimme tehneet, ja se silloin oikein oikaistava sen mukaan, kuinka lakikirja sanoo ilman armoa. Ja siitä, että edellä mainitut säännökset ovat vastaan sanomatta niin pidettävät kuin edellä mainitut säädökset on kirjoitettu, olemme me pyytäneet takaamaan puolestamme 12 miestä kustakin pitäjästä, jotka tässä luetellaan (nimet seuraavat)... Me kaikki edellä mainitut 12 miestä kustakin pitäjästä tunnustamme kädellä ja suulla luvanneemme rauhamme ja kristillisen uskomme kautta päämiehellemme Hannu Kröpelinille useiden hyvien miesten läsnä ollessa, joita ei tässä nimetä, herrasväen ja valtakunnan puolesta, kaikki edellä mainitut pykälät pitää ilman vääristelyä tulevaisena aikana. Suuremmaksi vakuudeksi, paremmaksi ja korkeammaksi pitämiseksi painamme maakuntamme sinetin tämän kirjeen selkään, joka on kirjoitettu ja annettu vuonna jälkeen Jumalan syntymän 1439 Lempäälän pitäjässä Kuokkalan kylässä perjantaina jälkeen loppiaisen (9 p. tammikuuta) ja sinetöity seuraavana Pyhän Henrikin aattona (18 p. tammikuuta), Ylistarossa Kokemäen pitäjässä, koska sinettinne ei ennen ollut saapuvilla.» (FMU 2279, 9.1.1439)

Sovituskirjan allekirjoittaneita talonpoikia

Lempäälästä: Marcus Wialasten, Llarens Laynin, Oleff Pagelusten, Ioonss Wayninj, Henric Klokkare, Henric Suppawaha, Henric aff Mwsmaga, Magnus Bikala, Staffuan Hullulasten, Paeder Mortenson, Ioons Hogalasten ja Niclis Tomenpoyca.

Vesilahdelta: Oleff Wanoynin, Niclis Gerwenrata, Olaff Mogris, Henric Paloff, Nicl(i)ss Wakkelaff, Bertil Kurala, Laurens Oyialta, Michi Hinzala, Oleff Hwika, Josse Taloynin, Laurens Nymenpae ja Henric Tappala.

Kangasalalta: Michel Rokala, Michyl Syrianthaka, Hinza Mellila, Larens Kyrolaeynen, Larens Paroynen, Olaff Lowiss, Llaurens Hallaynen, Heyki Wemere, Matti Tyala, Heyki Michelson aff Jokis, Heyki Koykala ja Onder.

Pirkkalasta: Hidzae Takawasten, Joonss Messakyla, Bengt Koykj, Laurens Ansyne, Andris Leoynen, Larens Yppinin, Nicles Kurgenpoyca, Joonss Pyktkani(e)mi, Beng(t) Kaeha, Jaerff Heyki Kotoniemi, Llarens Werenin ja Llarens Hawisten.

Kyröstä: Olaff Kalameess, Llarens Kaeyka. Paeder Kaeuin, Jooss Ollaysinpoyca, Olaff Kianin, Olaff Maykae, Olaff Warapoyca, Niclis Pulsw, Niclis Mwstasylmae, Paeder Ialexenpoyka ja Niclis Symoypoyca.

Ylä-Sastamalasta: Heyki Lwpae, Olaff Pawoypoyca, Olaff Iaerto, Olaf Raewhae, Enewald, Heyki Ortoma, Staffan i Wahalaxi, Paual Thupioki, Oleff Karhunpoyka, Paether Rosmaela, Josse Finnc, Josse Kykaerempoyka ja Iussa Haloypoyka.