Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
09 lokakuu keskiviikko

Galleriassa Liisa Juhantalon ”Voi Kukkaa!” -näyttely

09 lokakuun 2019, 12:00 - 09 lokakuun 2019, 18:00
Kankaanpään Galleria, Jämintie 2 D
Kankaanpää, 38700 Suomi
Kankaanpään Gallerian Voi Kukkaa! -näyttelyn juliste

Kankaanpään Taidekoulun entinen rehtori sekä monipuolinen taiteilija ja taidevaikuttaja Liisa Juhantalo järjestää retrospektiivisen ”Voi Kukkaa!” -taidenäyttelyn Kankaanpään Galleriassa 2.-26.10.2019. Galleria osoitteessa Jämintie 2D on avoinna: ke 12-18, to-pe 12-16, la 11-14.

Näyttelyn avajaiset järjestetään tiistaina 1.10.2019 klo 18.

Näyttelystä ei löydä kukkatauluja, mutta kyllä klassisia vesivärimaalauksia, abstrakteja öljymaalauksia, maailmanmatkaajan suurkaupunkinäkymiä valokuvina, piirustuskansion ja keraamisia veistoksia pitkältä ajalta. Katsoja voi myös piipahtaa istumaan ”Koti”-huoneeseen katselemaan sairauspäiväkirjaa, suvun kuvia ja jotain runollistakin.

Näyttelyn nimi johdattelee katsojaa kauneuden filosofiaan ja siihen, mitkä ilmiöt ovat rikkaruohoja taiteen maailmassa. Tätä havainnollistaa muutamien harjoitustöiden sijoittaminen näyttelytöiden yhteyteen.

”Opiskellessani taideteollisessa oppilaitoksessa 1960-luvulla, oli talossa monia eturivin taiteilijoita, mm. Erkki Hervo, Severi Parko, Kaj Frank, Yrjö Verho, Heikki Häiväoja, Yrjö Rosola ja Pentti Kaskipuro. Valmistuin kuvaamataidonopettajaksi v.1967. Siihen aikaan keräsin jo lehtileikkeitä taide-elämästä ja kulttuurista ja teininä matkustin Kankaanpäästä Ateneumin taidemuseoon katsomaan Paul Kleen näyttelyä, joka hurmasi minut. Tein taideopiskelijana tutkielman Kleen opetusmetodeista ja luennoin niistä myös Kankaanpään Taidekoulun perustamisen aikoihin v. 1965. Bauhaus-koulu oli modernin muotoilun ja taideilmaisun lippulaiva, vaikka sen legenda päättyi toiseen maailmansotaan. Opettajat pitivät kuitenkin yhtä ja mm Kandinsky kirjoitti taideimaisusta kolme teosta, jotka olivat meillä oppikirjoina; muistan mm. Punkt und Linie zu Fläche, pisteen ja viivan kautta pintaan. Näitä moderneja oppeja on opetettu jo viime vuosisadan alussa. Abstrakti ilmaisu on kuitenkin monelle taidetta seuraavalle edelleenkin vierasta.

Olen halunnut tämän Voi Kukkaa! – sanaleikin kautta lähteä purkamaan ajatustani siitä harmista, että katsoja ei löydä näyttelystä kukkaa eikä voikukkaa. Tästä ajatus lähtee oikeaan voikukkaan, jota moni pitää pahana rikkaruohona, eikä halua muuttaa asennettaan; että aurinkoinen laaja niitty täynnä voikukkia on ihana kauneuselämys.

Kauneuselämysten laita on samoin; kauneus on katsojan silmässä. Taiteessa on kuitenkin kyse monesta muusta kuin esteettisestä kauneudesta. Tässä näyttelyssä jokainen huone on omanlaisensa perustuen ilmaisuvälineen rajaamaan todellisuuteen. Maalaava sivellin antaa herkkyyden säilyä, piirrin, lyijykynä tai tussi kertoo tarkkoja tarinoita, jotka poikkeavat kamerailmaisussa esiin saadun valon vivahteiden ihmeellisestä voimasta ja detaljitarkkuudesta. Muovattu keraaminen muoto koskettaa ”lihallisuudessaan” katsojan tunnemaailmaa läheltä.

Minulla on ollut onni kytkeä opetus ja organisointi yhteen niin, että olen voinut osallistua kesäisin järjestämiini symposioihin opiskelijana ja toteuttaa kaksi kiviveistosta.  Kiveä en enää uskalla kokeilla.  Näyttelyni performoi galleriakulttuurin totunnaista tyyliä, se sisältää yllätyksiä.”

Lisätietoja

Liisa Juhantalo, puh 050 388 8869

Tiedot
Päivämäärä: 9.10.2019
Aika: 12:00 - 18:00
Tapahtuma kategoriaKulttuuri ja taide
Tapahtuma tagia:
, ,
Tapahtumapaikka
Tapahtumapaikan nimi: Kankaanpään Galleria
Osoite Jämintie 2 D
Kankaanpää, 38700 Suomi

+ Google Map
Puhelin: 044 935 1619
Järjestäjä
Järjestäjän nimi: Kankaanpään Taideyhdistys
Puhelin: 0458546161
Sähköposti: