Soikanilo.jpg (2691 bytes)Veneskoski-nimi 3.jpg (5109 bytes)Soikkansuru.jpg (2650 bytes) 

 

Veneskoski - historiaa

 

Etusivu

Ajankohtaista!

Tontteja

Kesäteatteri 

Soikantori - kyläläisten oma ilmoituspaikka

Elinkeino

Yhdistykset

Historiaa 

Valokuvagalleria

site keywords: historia maaseutu kylä historiaa Veneskoski Kankaanpää Tampere Pori

Veneskosken historiaa

Ensimmäiset pysyvät asukkaat tulivat Kauhajoelta .v.1685, kun Erkki Hannunpoika Soikka tuli perheineen Veneskoskelle. Hänen aikuinen poikansa Iisakki aloitti isäntänä jo v. 1686, toinen poika Gabriel jatkoi isännyyttä samassa talossa vuodesta 1701. Tilan virallinen perustaminen tapahtui vuonna 1704. Tilan nimeksi tuli Veneskoski, myöhemmin Kaappa nimestä Gabriel. Tila ulottui Paattikoskelta Majansuuhun Karvianjoen itärannalla. Tilan rakennukset sijaitsivat Veneskosken partaalla. Erkki Hannunpoika kuoli vuonna 1697.

Kolmas poika, Elias perusti uuden tilan Veneskoski II (Pirilä, Mattila, Kuninkainen). Tilat sijaitsivat Karvianjoen länsirannalla. Näin oli jokivarsi saanut ensimmäiset asukkaansa. Helminauhanahan talot ovatkin jokivarressa Paattikoskelta Leppäruhkaan. 

Porintien valmistuttua 1830-luvulla alkoi sen varteen nousta taloja. Porintiestä tulikin toinen helminauha. Näin koko kylä sai hajanaisen luonteen. Vanhan Porintien ja joen risteys onkin kylän keskipiste Soikan silta. Sijaitsevathan sen läheisyydessä koulu ja kesäteatteri. Aikaisemmin Maamiesseuran talo, kaupat, myllyt ja myös rautatie, jossa sijaitsi Kaapan seisake. Rautatieasema sijaitsi kylän länsilaidalla noin kolmen kilometrin päässä.

Uusia taloja perustettiin; vuonna 1734 Leppäruhka (Vanhatalo), v.1777 Mäkynen ja Paattikoski sekä Kankaro v. 1789.

Toki löytyy merkkejä myös aikaisemmista ”kyläläisistä” kivi-, pronssi- ja rautakaudelta. Kaikki löydöt näiltä ajoilta liittyvät jokeen ja jokivarteen, jota on käytetty kulkuväylänä sekä elannonantajana. 

Vuonna 1800 Veneskoskella oli asukkaita 136 henkilöä (2000-luvulla noin 300 henkilöä), kun koko Kankaanpäässä oli asukkaita 1491.

Koskien partaalle syntyi myllyjä, jotka toivat kylään elämää. 1950-luvulla oli vielä käytössä kolme myllyä, joista yhdessä oli lisäksi saha- ja sähkölaitos.

Rautatien rakentaminen 1930-luvulla toi kylään paljon väkeä. Työmiehethän tulivat perheineen. Vuonna 1933 oli koulussa 176 oppilasta (vuonna 2007 oppilaita on 20). Sotavuosina karjalaiset toivat kylään elämää. Silloin kylässä oli toiminnassa viisi kauppaa.

Veneskoski on maankuulu pärekoreistaan. 1900-luvun alkupuolella pärekoppia valmistettiin kymmenissä taloissa, nyt enää muutamissa. Kylä on ollut pääasiassa pientilavaltaista maatalousaluetta.

2000-luvulla kylää halkoo valtatie 23 (Järvi-Suomen tie). Rautatie on ollut suljettuna 20 vuotta. Tosin se on vilkkaassa käytössä kesäisin resiinaratana ja talvella moottorikelkkaurana.

Joella, jolta tukkijätkät ovat kadonneet, seilaavat kanootit (viimeinen tukinuitto oli vuonna 1952). 

- Viljo Ylipaattikosken kirjoitus: Paattikoskelta, "keskeltä maailmaa"

site keywords: historia maaseutu kylä Kankaanpää historiaa Veneskoski Tampere Pori historia
 
 

 

 
 

 veneskoski@kankaanpaa.fi