Soikkansuru.jpg (2650 bytes)   Veneskoski-nimi 3.jpg (5109 bytes) Soikanilo.jpg (2691 bytes)
HEMSIDA     FOTOGALLERI

 

Välkommen till Veneskoski!

 

 
 

 
 
 

VÄRMT VÄLKOMMEN TILL VENESKOSKIS BYASIDORNA!

Veneskoski är en liten idyllisk by som ligger i sydvästra Finland och sen stenålderstiden har människorna trivits bra här! Vårt område har varit också svensktalande därför att den finska västra kusten ligger inte så långt borta. Några härliga gamla svenska ord berättar om forntiden!
I Veneskoski du kan beundra på ån Karvianjoki och sina forsar. Mitt i byn har vi en vacker, gammal stenbro som karakteriserar vårt byområde. Vi är mycket stolta över de vackra vyer till ån Karvianjoki ! 

GOTT BOENDE PÅ LANDSBYGD, NÄRA NATUREN

Vi kan erbjuda god kvalitet för ditt boende som intressanta alternativ på landsbygden! Avståndet till Björneborg är 30 minuter och distansen till Kankaanpää ligger på 10 Km. Du kan ha alla moderna bekvämheter i ditt hus och leva mitt i naturen och ha verkligen rum att leva! I Veneskoski har vi en ren och skön livsmiljö som det är tryggt och stimulerande att både verka och bo i. I Veneskoski hittar ni helt enkelt det goda livet!

VENESKOSKI S GRUNDSKOLA OCH ANDRA SERVICE

Vi har grundskolan med klasserna 1-6 som ligger i Veneskoski centrum. I den här skolan barnen kan spela verkligen utanför året runt nära naturen i en ren och trivsam skolmiljön. Utmärkta skidspår startar vid skolan. I närheten har vi bys kulturhistoriska teaterområdet. Vår aktiv byaförening organiserar också eftermiddagsverksamhet för elever som har föräldrarna ut på jobbet.
För senioren har vi verksamhet och möteplats i skolan.

MÅNGA AKTIVA FIRMOR

Vi har mycket livlig företagsverksamhet i Veneskoskis by. Nästan i alla hus vi driver olika företag! I byn Veneskoski kan man köpa honung, finska knivar eller korgar. Om du vill ha ett ny köket det går ju väl eller köpa antika varor har du lucka också!

FISKEFÄNGSLET OCH KANOTFÄRDER
Att paddla kanot är en härlig upplevelse! Du färdas i nära kontakt med naturen och chansen till många spännande upplevelser är stor! Du kan njuta av vårt läge också med en kanottur i Karvianjoki ån. Den här ån med sina ringa nivåskillnader är ganska lättpaddlade.. 

Ån Karvianjoki och de vidsträckta vildmarkerna ger många möjligheter till ett varierande fritidsliv! I Veneskoskis vildmarker finns det björn, varg och räv! 

Fågelskadaren får mycket lätt syn på svan, trana och olika andra fåglar. Här simmar gädda, abborre och öring. Med lite tur nappar även laxen längs Karvianjokiåns stränder och den fiskerika ån är ett ganska populärt ställe bland sportfiskare!

FRILUFTSTEATERN OCH KONST – KULTURRIK BY!

För vänner av visuell konst har vi två specialiteter att erbjuda! Veneskoskis friluftsteater och Konstvägens ( Väg nummer 23) utställningspunkter i Veneskoski. 

Man kan se mycket vimmel på en vacker sommarkväll i närheten av vår friluftsteater! Nästan 800 personer kan följa på sommarfars (komedi eller historiska skådespel ) samtidigt. Naturligtvis man kan njuta av en kaffestund eller äta grillat korv samt träffa människor!

Veneskoski är välkänd för pjäset ”Soikkalainen” – Soikkabon, som berättar om bys livet ”i fjol”. 

Veneskoski har särskild aktivt musikliv.

 

 
 

 veneskoski@kankaanpaa.fi