Kirjoituksia Vihteljärvestä

Vihtiläjärven taloista

Kylän nimi vaihtelee asiakirjoissa eri aikoina pääpiirteittäin seuraavasti:

Vanhin tiedossa oleva ruotsinkielinen nimi on 1500-luvun Vichtisträsk.

Kylän asutus näyttää tulleen Hämeenkyröstä. Kyrön eräluetteloloon vuodelta 1552 on merkitty seuravat Vihtiläjärven eräsijat:

Kulhua 1. Kulhia, Kulho, Lehtislampi. Isäntänä Martti Kulhoa Urtiaisten Anttilasta Hämeenkyröstä. Kiinteaksi asujaksi ja omistajaksi tuli Nils Matinpoika Kulho.

Sikala 1. Lahdenlampi, Sianjalka. Isäntänä Nils Ollikka Turkkilasta Hämeenkyröstä. Kiinteäksi asujaksi ja omistajaksi mainitaan heikki Nilsinpoika Ollikka.

Jankkari 1. Kaukajärvi. Isäntinä Heikki Räystö ja Heikki Harvia Urtiaisista Hämeenkyröstä. He luovuttivat talon lähinaapurinsa Tuomas Bertilinpoika Pakula asuttavaksi. Tämä käytti nimeä Jankkare.

Ruonanojanpirtti. Jankkarin eteläpuolen omistajina olivat Kulhuan ja Sikalan omistajat. Taloon lupautuivat asujiksi Heikki Olavinpoika Turkkilasta ja Heikki Talonen Urtiaisista Hämeenkyröstä. Veroluetteloihin merkittynä talo syntyi kuitenkin vasta vuonna 1780, jolloin Jaakkola perustettiin.

Puuska 1. Taipaleensuu ei ollut Kyrön eräluettelossa mutta perustettiin samaan aikaan kuin muutkin mainitut talot. Ei ole tietoa, mistä asukkaat tulivat.

Vuoden 1564 maakirjassa Vihtiläjärveltä on verotettavina taloina Kulhua, Sikala, Jankkari ja Puuska.

Vuonna 1641, kun Ikaalinen erotettiin Hämeenkyröstä, kirkkoherra Heikki Jaakonpoika Finno olisi halunnut jättää mm. Ruokojärven, Vihtiläjärven ja Kyynärjärven kylät Hämeenkyrön alueeseen.

Vihtiläjärven vanhimpien talojen aloittamissaikoja maakirjojen ja kirkonkirjojen mukaan:

Ikaalisten ensimmäisessä rippikirjassa vuosilta 1734 - 40 Vihtiläjärvellä mainitaan Kulhua, Sikala, Koura, Jankkari ja Puuska. Sotilaina mainitaan Juho Ankaträk ja Matti Sommar.

Ensimmäinen suutari Vihtiläjärvellä oli ehkä Eskil Luukas Vatsiaisista Ikaalisista, puolisonaan Kulhuan tytär. He asuivat Vihtiläjärvellä vuodesta 1711, kunnes katosivat kirjoista isonvihan aikaan.

Kirjoittaja: Antti Kujansuu

(Katkelma artikkelista Vihtiläjärvi, Kankaanpään Joulu 1983.)

Kirjoituksia

Vihtiläjärven taloista

Muistelmia Kuninkaanlähteestä

Neljännen polven suutari

Kokki-Tyyne ja merikotka