Kankaanpään kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa toimintaa kaikilla osa-alueilla

Kankaanpään kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa toimintaa kaikilla osa-alueilla

Uutena toimenpiteenä kaupunki tarjoaa henkilöstölleen ilmaiset taukokahvit hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi.

Kankaanpään kaupunki on laatinut uuden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2024–2025. Edellinen suunnitelma oli voimassa 2021–2023. Kaupungin työyhteisössä jokaisen työntekijän tulee kokea olevansa arvostettu ja tasa-arvoinen. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman avulla asiaa voidaan seurata ja edistää.

Suunnitelma on laadittu yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa. Koko henkilöstölle lähetettiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely, jonka tuloksia hyödynnettiin suunnitelmaa tehtäessä. Kyselyyn vastasi 295 henkilöä ja vastausprosentti oli 44.

–Vastausten perusteella voidaan päätellä henkilöstön pitävän kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilannetta pääosin hyvänä. Toki parannettavaa aina löytyy. Emme hyväksy syrjintää tai rasismia missään muodossa, painottaa kaupungin hallinto- ja henkilöstöjohtaja Anna Vanhahonko.

Kyselyssä tiedusteltiin myös työn ja muiden elämän osa-alueiden yhteensovittamisen kokemuksista. Myös näiltä osin tilanne koettiin hyväksi ja erityisesti joustavan työaikajärjestelyn sekä etätyön on koettu tukevan yhteensovittamista.

Sisäisessä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa huomioitavia asioita ovat mm. varhaisen tuen malli, palkkauksen avoimuus ja oikeudenmukaisuus, perhemyönteinen kulttuuri sekä sukupuolineutraalit käsitteet. Tarjoamalla taukokahvin tai -teen, kaupunki haluaa lisätä henkilöstön työhyvinvointia työpäivän aikana ja samalla vahvistaa työyhteisön yhteenkuuluvuutta.

–Mikäli 50- tai 60-vuotissyntymäpäivä osuu muulle kuin työpäivälle, niin työntekijällä on oikeus ylimääräiseen palkalliseen vapaaseen. Tällä muutoksella pyritään vähentämään epäoikeudenmukaisuuden tunnetta henkilöstön keskuudessa, kertoo Vanhahonko.

Kaupungin on huomioitava yhdenvertaisuus myös kokonaisvaltaisesti viranomaisena toimiessaan. Painopistealueita ovat esteettömyyden edistäminen, saavutettavuus ja kuntalaisten osallistaminen.

Edistymistä seurataan jatkuvasti ja siitä raportoidaan vuosittain hyvinvointikertomuksessa. Kaupungin henkilöstöä kannustetaan tuomaan ilmi mahdollisia puutteita tasa-arvon tai yhdenvertaisuuden toteutumisessa.

Lisätiedot:
Anna Vanhahonko, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, Kankaanpään kaupunki, puh. 050 577 2213, anna.vanhahonko@kankaanpaa.fi

 

Kuva: Martti Tikka / Kuvaseura Pikseli