Ajankohtaiset vaihtuvat näyttelyt

Etusivu / Kulttuuri, liikunta ja nuoriso / Museo / Näyttelyt / Ajankohtaiset vaihtuvat näyttelyt

Kaupunginmuseon odotettu näyttely esittelee kauppaa Kankaanpäässä

Kankaanpään kauppahistoriaa on esillä kyliltä ja 80-luvulta. Näyttely jakautuu kolmeen osaan –  aineistoon Kankaanpään keskustan kauppaliikkeistä vuonna 1985, Kankaanpään kylien kaupoista koko 1900-luvulta ja lisäksi näyttelyssä on mukana muita kauppaan liittyviä teemoja.

Näyttely tarjoaa vuoden 1985 Kankaanpään muistaville nostalgiaa ja muistojen mieleen palautumisen hetkiä, samalla avautuu ehkä yllättäväkin palvelutarjonnan runsaus. Vuoden 1985 aineistona ovat olleet Kankaanpään Aluesanomien lehtikuvat ja mainokset, Kankaanpään Seudut, palveluhakemistot ja yrittäjähaastattelut.

Kylien kaupat esitellään näyttelyssä koko viime vuosisadan ajalta. Kyläkauppoja on ollut Kankaanpään alueella paljon. Joka kylällä on ollut ainakin Osuuskauppa, Osuusliike ja yksityiskauppa. Kaupat ovat vähentyneet viimeistään 1970–80-luvuilla jättämättä jälkeä museon kokoelmiin. Säilyneistä rakennuksista ehkä voi päätellä, että kauppa se tuossakin on ollut, mutta muu tieto on vaikeasti selvitettävissä.

Kaupoilla Kankaanpäässä -näyttely on myös osa SAMK Kuvataide Kankaanpään vetämää Kortteeri-hanketta. Kankaanpään kaupunginmuseo on mukana hankkeessa, jonka tarkoituksena on kehittää ja elävöittää kauppojen kivijalkakulttuuria. Näyttely pyrkii osaltaan vahvistamaan hankkeen tavoitetta.

Museokävijöillä mahdollisuus jakaa muistojaan

Näyttelykokonaisuus on myös yhteisöllinen matka kivijalkakaupankäynnin historiaan. Aikakautena 1980-luku on  vielä sellainen, että monella on muistoja ja tietoja aiheesta. Kankaanpääläiset ovat olleet hyvin aktiivisia näyttelyn valmistelun aikana ja museo haluaa täydentää edelleen näyttelyn kuluessa museon tietoja aiheesta. Näyttelyssä kävijöillä on mahdollisuus jakaa tietoaan ja muistojaan aiheesta.

Kaupoilla Kankaanpäässä avautuu yleisölle kansainvälisenä museopäivänä lauantaina 18.5., tuolloin museoon on vapaa pääsy klo 12–16. Tervetuloa museopäivänä myös vapaapääsyisille yleisöopastuksille klo 12.30, 13.30 ja 14.30.

Avoinna

18.5.-31.5. la-su klo 12-16

1.6.- 25.8.  joka päivä klo 11-18

26.8.-26.4.2020 la-su klo 12-16

Ryhmille muina aikoina myös tilauksesta.