Historia

Kankaanpään historiasta kertova näyttely kuvaa Kankaanpään elinkeinojen kehitystä 1800-luvun loppupuolelta nykyaikaan.

Kankaanpäälle on ollut ominaista maanviljelyksen rinnalla sivuelinkeinona harjoitettu ammattimainen käsityö. Tärkeimmät käsityöalat, kuten pieksunteko sekä viskurien, kärrynpyörien ja pärekorien valmistus, ovat museon näyttelyssä kattavasti esillä.

Kankaanpää tunnettiin vuosikymmenet tekstiiliteollisuudestaan. Museo esittelee perusnäyttelyssään Kankaanpään tekstiiliteollisuuden historiaa ja erityisesti REIMA Oy:n tuotantoa.

Suutari työssään. Kuva museon historianäyttelystä.

Kuvataide

Taiteen näyttelyripustus esittelee museon hallinnoimia taidekokoelmia, jotka käsittävät lahjoituskokoelmia ja Kankaanpään kaupungin taidekokoelman.

Kauko ja Sinikka Räikkeen taidekokoelma

Professori Kauko Räike (1923–2005) ja taiteilija Sinikka Räike (1925–2009) lahjoittivat vuonna 1995 Kankaanpään kaupungille lähes 400 teosta käsittävän taidekokoelman. Professori, kuvanveistäjä Kauko Räike tunnetaan paitsi Kankaanpään taidekoulun perustajana ja koulun pitkäaikaisena rehtorina myös nonfiguratiivisen taiteen varhaisena edustajana maamme veistäjien joukossa. Kuvanveistäjä, taidemaalari Sinikka Räike on maalarina älyllisen konkretismin herkkävireinen edustaja.

Reiman taidekokoelma

Siirtäessään toimintonsa Kankaanpäästä Tampereelle ja Vantaalle REIMA Oy lahjoitti merkittävän osuuden taidekokoelmastaan Kankaanpään kaupungille. Erityisesti 1960–80 -luvulla REIMA Oy oli vahva kulttuurimesenaatti Kankaanpäässä.

Kun Kankaanpään taidekoulu perustettiin 1965, tuli Reima olemaan monessa kohdin koulun tukena. Yrityksessä nähtiin monipuolisen kulttuurielämän vahvistavan alueen talouselämää ja kaikinpuolista hyvinvointia. Yritys tuki Kankaanpään taidekoulua mm. opettaja- ja tilaresurssein. Reima Oy:n suunnittelijat opettivat koulussa alkuvuosina sommittelua ja tuotesuunnittelua; mm. Kristina Jakobsson-Kärki ja Reino Koski. Reima Oy myös hankki paikallisten taiteilijoiden ja lahjakkaimpien opiskelijoiden töitä.

Kokoelman helmiä ovat paitsi tietysti jo mainetta hankkineiden Kankaanpään taidekoulun opettajien teokset myös uraansa aloittelevien lahjakkaiden opiskelijoiden, kuten Teemu Saukkosen teokset.

Ullakkohuoneen nuori työtön, Teemu Saukkonen 1977, Reima Oy:n lahjoituskokoelma, Kankaanpään kaupunginmuseo.