Kankaanpäässä toteutetaan merkittävä kiertotalouden investointi – pienentää kaupungin energiatuotannon hiilijalanjälkeä

Ilmakuva tehtan alueesta

Vatajankosken Sähkö Oy ja Knauf Oy aloittavat yhteistyön, jonka tuloksena syntyy kaukolämpöä uudella tavalla. Kun Knaufin Kankaanpään tehtaassa valmistetaan kipsilevyjä, syntyy lämmintä vesihöyryä. Jatkossa lämpö otetaan talteen ja syötetään kaukolämpöverkkoon. Tällä tavalla voidaan tuottaa kolmasosa Vatajankosken Sähkön myymästä kaukolämmöstä.

Investoinnin arvo on 5 miljoonaa euroa ja sen toteuttaa pääosin Vatajankosken Sähkö.

– Vatajankosken Sähkön ja Knauf Oy:n toteuttamana hanke on valtakunnallisesti tarkastellen mittakaavaltaan erittäin merkittävä esimerkki kiertotalouden ja resurssiviisaan toiminnan saralla. Toteutuva yhteistyö luo vankan pohjan ja näyttää suuntaa sekä meille julkiselle puolelle että alueemme muille yrityksille kehittää omaa toimintaa aiempaa resurssiviisaammaksi, sanoo Kankaanpään kaupungin elinkeinojohtaja Marko Rajamäki.

Suurinvestointi pienentää Kankaanpään seudun energiantuotannon hiilijalanjälkeä entisestään. Vatajankosken Sähkö on jo aiemmin saanut pudotettua kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt neljässä vuodessa noin puoleen. Vuonna 2015 päästöt olivat noin 35 000 tonnia; viime vuonna enää alle 20 000 tonnia. Hukkalämmön talteenottolaitteistolla päästöjä saadaan laskettua alle 10 000 tonniin vuonna 2021.

– Vatajankosken Sähkön ja Knauf Oy:n yhteistyön kautta on ilo nostaa aluettamme esiin myös maakunnallisessa kehittämistyössä ja edunvalvonnassa. Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma ”Teollisuuspilotti” on maakunnan yhteinen esitys teollisuuden kehittämisohjelmaksi Satakunnassa. Ohjelmassa tuodaan esille satakuntalaisen teollisuuden ja sen uudistumisen merkityksestä Suomelle, Rajamäki kertoo.

– Pohjois-Satakunnan alueelta siinä on ollut mukana toistaiseksi Kirkkokallion agroekologinen teollisuuspuisto Honkajoella, nyt siihen voidaan hyvällä syyllä nostaa myös Kankaanpää ja Pansian teollisuusalue, Rajamäki jatkaa.

Katso tiedote Vatajankosken Sähkö Oy:n verkkosivulta:

https://www.vatajankoski.fi/kankaanpaalaisia-koteja-lammitetaan-pian-tehtaan-hukkalammolla-todella-alykasta-ja-ekologista-lammontuotantoa/

Kuva: Knauf Oy, Kankaanpään tehdas