Honkajoen lukion ympäristökasvatusideat esillä kansainvälisessä Geopark-konferenssissa

Honkajoen lukion ympäristökasvatusideat esillä kansainvälisessä Geopark-konferenssissa

Kansainvälisiä Geopark-konferensseja järjestetään vuosittain ja sekä hakevien Geoparkien että UNESCO Global Geopark -statuksen saaneiden edellytetään osallistuvan niihin. Joka toinen vuosi konferenssin järjestää Global Geoparks Network (GGN), joka toinen vuosi järjestelyvastuussa on European Geoparks Network (EGN). Tänä vuonna konferenssijärjestelyistä vastaa Etelä-Korean Jeju Island UNESCO Global Geopark (GGN) ja se järjestetään 14.-16.12.2021. Konferenssiin osallistutaan poikkeuksellisesti digitaalisesti ja puheenvuorot on lähetetty etukäteen videoituina. Puhujat varautuvat vastaamaan kysymyksiin esityksensä jälkeen.

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkista esiintyvät tällä kertaa kielten ja yhteiskuntaopin lehtori Kaisa Törmä Kankaanpäästä ja Kauhajoen kaupungin kehittämispäällikkö, Geopark-yhdistyksen puheenjohtaja Marketta Nummijärvi. Kaisa Törmän esitys kuullaan ti 14.12. iltapäivällä, Marketta Nummijärvi puhuu ke 15.12. aamupäivällä.

Kaisa Törmä kertoo Geoparkiin liittyvistä ympäristökasvatusaloitteista ja -projekteista, joita luotsaavat Kankaanpään yhteislyseo ja Honkajoen lukio. Alueella on meneillään kansainvälinen Geokasvatusprojekti, jossa on mukana myös kaksi yhteistyö-Geoparkia Euroopasta. Törmä kertoo myös mm. Honkajoen uudesta ekologisesta koulusta ja sen pihasta, joka on valjastettu oppimistarkoituksiin erilaisine kasvuympäristöineen ja lisätyn todellisuuden opastustauluineen.

Marketta Nummijärvi esittelee Kauhajoen yhteisölähtöistä elokuvatuotantoa, jossa paikallisin asiantuntijavoimin toteutettu videosarja koottiin Nää maat, Nää Mannut – Meidän Kauhajoki -elokuvaksi. Hän esittelee myös mm. Geoparkin menestyksellistä mainoselokuvaa In a blink of an Eye, jonka tuotannossa oli myös paljon alueen yrittäjiä mukana.

Geopark-konferensseissa esitellään yleensä Geopark-kohteiden lisäksi erilaisia innovaatioita esimerkiksi kestävään matkailuun, ympäristökasvatukseen, paikalliseen yhteistyöhön, geosuojeluun ja vaikkapa luonnonuhkien hallintaan liittyen. Esitykset ovat mainioita oppimisen paikkoja, sillä niissä esitellään yleensä helposti monistettavia toimintamalleja ja tuotoksia. Myös Lauhanvuori – Hämeenkangas Geoparkin esitykset kertovat alueellisista innovaatioista, miten Geoparkin
geologisen, luonnon ja kulttuuriperinnön arvoja ja tietämystä kauniista luonnosta ja maisemista välitetään niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Molemmat esitykset herättävät varmasti positiivista mielenkiintoa maailmanlaajuisessa kuulijajoukossa.

Lisätietoja:
Terttu Hermansson, toiminnanjohtaja, Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark, terttu.hermansson@lhgeopark.fi, p. 040 6757 363
Marketta Nummijärvi, LH Geopark ry:n puheenjohtaja, Kauhajoen kaupungin kehittämispäällikkö, marketta.nummijarvi@kauhajoki.fi, 040 481 0003
Kaisa Törmä, kielten ja yhteiskuntaopin lehtori, Kankaanpään kaupunki, kaisa.torma@kankaanpaa.fi

Kuva: Seija Sairanen / Honkajoen lukion oppilaita istuttamassa hyötykasveja koulualueelle