Juhlavuosiartikkeli: Opiskelijoilla fokus taiteen tekemisessä

Juhlavuosiartikkeli: Opiskelijoilla fokus taiteen tekemisessä

Kuvateksti: SAMK Kankaanpään taidekoulun opiskelija Annika Närhi unelmoi omasta taidenäyttelystä Japanissa.

 

Nykyään Satakunnan ammattikorkeakouluun kuuluvassa Kankaanpään taidekoulussa vuoden ajan opiskellut Annika Närhi on viihtynyt Kankaanpäässä erinomaisesti. Taidekoulu on antanut hänelle jopa enemmän kuin hän uskalsi aluksi odottaa. Lisäksi paikalliset verkostoitumis- ja yhteistyömahdollisuudet saavat nuorelta taiteilijalta kiitosta.

– Ensimmäistä kertaa olen voinut keskittyä vain taiteen tekemiseen ja saanut oppia joka päivä lisää. Kehitys on ollut nopeaa, ja tukea ja apua on saanut niin muilta opiskelijoita kuin opettajilta, Närhi kuvailee.

Närhelle on aina ollut selvää, että hän haluaa tehdä työkseen jotain luovaa. Taiteilijan tittelikin on alkanut vihdoin tuntua omalta, sillä omat teokset eivät päädy enää ainoastaan pöytälaatikkoon.

– Olen saanut opettaa taidetta lukiolaisille ja päässyt mukaan työympäristölähtöisiin projekteihin, jolloin olen luonut taidetta myös muille kuin vain itselleni. Taiteesta on alkanut muodostua kommunikaation väline, ja sen myötä myös oma taiteilijuus on vahvistunut, Närhi pohtii.

Tämän päivän taiteilijoilta vaaditaan Närhen mukaan yhä enemmän monitaituruutta. Oman taiteen ohella tehdään usein muita töitä esimerkiksi opettajana tai asiantuntijana. Taiteen tekemistä myös tallennetaan aiempaa enemmän niin kuvien kuin videon muodossa.

– Pelkällä teosmyynnillä on vaikea elättää itsensä, ja sen vuoksi meille opetetaan taidekoulussa myös taloudenpitoa ja yrittäjyyttä. Sosiaalisesta mediasta on myös tullut tärkeä osa taiteilijoiden arkea, Närhi kertoo.

Närhen tulevaisuuden haaveet pyörivät pitkälti taiteen ympärillä. Lähivuosina hänen toiveenaan on toteuttaa näyttely muutaman taiteilijaystävän kanssa. Pitkän tähtäimen unelmana on järjestää oma näyttely Japanissa.

– Kiinnostukseni piirtämiseen lähti mangasarjakuvista ja sen myötä kasvoi myös kiinnostukseni Itä-Aasian kulttuuria kohtaan. Ammennankin inspiraatiota työhöni juuri sieltä, Ika Närhi -taiteilijanimeä käyttävä Närhi kertoo.

Inspiraatiota haetaan nykyään paljon muista kulttuureista, mutta myös luonnosta ja populaarikulttuurista. Myös analogisuus kiinnostaa nuoren polven taiteilijoita.

– Johonkin tiettyyn koulukuntaan kuuluminen ei välttämättä ole nuorille taiteilijoille niin tärkeää, vaan ennemmin halutaan sekoittaa erilaisia tyylejä ja vaikutteita keskenään, Närhi summaa.

 

Teksti ja kuva: Tytti Wallenius

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Kankaanpään Seudun kanssa.