Maahanmuuttajien neuvontapalvelupisteen perustamiseen hankerahoitusta

Maahanmuuttajien neuvontapalvelupisteen perustamiseen hankerahoitusta

Kankaanpään kaupunki on hakenut palvelujen kehittämisavustusta maahanmuuttajien matalan kynnyksen neuvontapalvelupisteen avaamiseksi. Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n hallitus näytti hankkeelle vihreää valoa kokouksessaan 23.5.2024. Vajaan 120.000 euron hankerahoitukselle odotetaan vielä myönteistä päätöstä ELY:stä.

IH Kankaanpää, maahanmuuttajien neuvontapiste -hanke on kaksivuotinen maaseudun palveluja kehittävä yhteistyöhanke. Hankkeessa lanseerataan IH Kankaanpään palvelupiste, jossa tarjotaan monikielisesti ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa viranomais- ja neuvontapalveluja ulkomailta Kankaanpäähän ja alueelle muuttaneiden tarpeisiin.

Tavoitteena on luoda matalan kynnyksen avoin tila, jossa eri maahanmuuttotyötä tekevät toimijat ja viranomaistahot ovat vuorollaan tavoitettavissa ennalta koordinoidusti paikan päällä tai digitaalisia palveluja hyödyntäen. IH-toiminnan tärkeänä tavoitteena on ennaltaehkäistä maahanmuuttajien syrjäytymistä sekä maahanmuuttajien ja väestönryhmien välisiin suhteisiin liittyviä haasteita. Tavoitteena on myös tukea maahanmuuttajien osallisuutta yhteiskunnassa. Hankkeeseen liittyen palkataan osa-aikainen (80 %) projektipäällikkö. Projektipäällikön haku on avoinna 2.16.6.2024. Lisätietoa ja haku osoitteessa www.kuntarekry.fi.

-Hienoa, että rahoitus järjestyi. Matalan kynnyksen palvelulle on kysyntää enenevässä määrin, kun Kankaanpäähän on saatu paljon uusia asukkaita ulkomailta. Maahanmuuttajia tulee työn, perhesiteiden, opiskelun ja tietenkin Venäjän hyökkäyssodan takia. Tammi-huhtikuun aikana kaupunkiin on muuttanut 202 uutta asukasta, joista 105 on saapunut ulkomailta 14:stä eri maasta, selvittää Kankaanpään kaupungin kehittämisjohtaja Ulla Norrbo.

Maahanmuuttajien tarpeet, lähtökohdat ja valmiudet uuteen elinympäristöön kotoutumiseksi ovat erilaisia. Hankkeessa pyritään edistämään kotoutumista ja keskittämään neuvontaa esimerkiksi kokoamalla eri maahanmuuttotyötä tekevien viranomaisten ja yhdistysten toimijoita saman katon alle.

-Yhteistyötahoja ja toimijoita ovat esimerkiksi Kela, TE-toimisto, Satakunnan hyvinvointialue, Satakunnan monikulttuuriyhdistys, InterProFinland ja Kankaanpään seurakunta. Myös erilaiset järjestöt voivat tuottaa neuvontapalveluja ja yhteiskohtaamisia IH palvelupisteellä, Norrbo toteaa.

Maahanmuuttajien neuvontapisteen nimestä aiotaan järjestää kilpailu. Työnimenä IH Kankaanpää tulee vaihtoehdoista Info House tai International House.

 

Lisätiedot:

Kehittämisjohtaja Ulla Norrbo, Kankaanpään kaupunki, p. 044 577 5202, ulla.norrbo@kankaanpaa.fi