Maaseutu vetää puoleensa: Yli 200 hakemusta ”Ihana kamala maaseutu” -asumiskokeiluun!

Lapsi hyppää estettä keppariradalla

Kuvateksti: Maaseudulla on tilaa leikkiä ja temmeltää. Jämijärvellä on rakennettu omalle takapihalle keppihevosrata. Kuva: Mikko Lahikainen

Pohjois-Satakunnan ja Luoteis-Pirkanmaan alueiden kuntien ”Ihana kamala maaseutu” -asumiskokeilujen haku on päättynyt, ja tulokset ovat huikeita: hakemuksia saapui eri puolilta Suomea ja jopa ulkomailta asti peräti 223 kappaletta. Erinomainen tulos vahvistaa, että maaseudun rauha ja luonnonläheisyys ovat yhä vahvoja vetovoimatekijöitä.

”Haluamme kiittää kaikkia hakijoita valtavasta kiinnostuksesta ja upeista hakemuksista. On hienoa nähdä, kuinka moni haluaa tutustua maaseudun elämään ja mahdollisesti löytää sieltä uuden kodin”, sanoo projektipäällikkö Noora-Mari Syväluoma.

Hakemuksia jopa Portugalista asti

Maaseutuelämä kiinnostaa monenlaisia ihmisiä eri elämäntilanteissa: hakijoista noin kolmasosa on yksinasuvia, kolmasosa pariskuntia ja kolmasosa lapsiperheitä. Lähes puolet hakemuksista tuli pääkaupunkiseudulta, ja seuraavaksi eniten Tampereelta. Kaukaisimmat hakemukset saapuivat ulkomailta, Tanskasta ja Portugalista.

”Yllättävää oli, että suuri osa hakijoista ei tunne asumiskokeilun kuntaa entuudestaan. Vain noin neljännes on vieraillut alueella matkailijana, ja loput tuntevat sen lähinnä ystävien, entisen kotipaikan tai mökkipaikan kautta. Tämä osoittaa vahvaa halua tutustua uuteen asuinympäristöön ja antaa mahdollisuuden myös paikkakunnille, joista hakijoilla ei ole aiempia kokemuksia”, Syväluoma kertoo.

Hakemuksista välittyi aito halu muutokseen

Asumiskokeilulta odotetaan mahdollisuutta tutustua maaseudun arkeen käytännössä: paikallisiin kouluihin, päiväkoteihin, terveyspalveluihin, harrastuksiin ja tapahtumiin. Myös työmahdollisuudet, tontit ja asuntotarjonta kiinnostavat, samoin kuin ajatus yhteisöllisemmästä ja kiireettömämmästä arjesta.

”Moni hakija pohtii muuttoa pois kaupungin kiireestä, sillä kaupunkielämä koetaan kuormittavaksi ja kaipuu tilaan, rauhaan ja luontoon on vahva. Etätyö helpottaa arjen siirtämistä maaseudulle, ja kokeilua pidetään tapana tehdä iso päätös harkiten”, sanoo Syväluoma.

Hakijoiden suoria kommentteja:

“En ole koskaan asunut maaseudulla, mutta haaveissani on aina ollut asua luonnon keskellä. Olisi ihanaa kokeilla maaseudulla asumista ennen lopullista päätöstä.”

“Usean suuressa kaupungissa vietetyn vuoden jälkeen pienen paikkakunnan rauhallisempi rytmi on alkanut vetää puoleensa. Suuren kaupungin palveluihin tottuneelle kynnys maallemuuttoon on kuitenkin korkea, joten olisi hienoa päästä kokeilemaan käytännössä millaisia ajatuksia ja tunteita maalla asuminen itsessä herättäisi.”

“Tämä vaikuttaa mahtavalta mahdollisuudelta ottaa selvää, onko meistä maalla asujiksi! Tällä hetkellä vaaleanpunaiset lasit päässä, mutta haluaisimme tutustua myös realiteetteihin.”

Kuntiin jopa useampia kokeilijoita

Hakemukset käsitellään toukokuun aikana, ja osa hakijoista kutsutaan haastatteluihin. Näiden perusteella valitaan osallistujat syksyn 2025 asumiskokeiluihin, joissa tutustutaan maaseudun arkeen ilman kaunistelua. Valituille ilmoitetaan pian valinnan jälkeen jatkosta ja käytännön järjestelyistä.

”Hakijoita on niin runsaasti, että tällä hetkellä pohditaan yhdessä kuntien kanssa, voisiko asumiskokeiluun ottaa samanaikaisesti kaksi tai useampia hakijoita tutustumaan kuntaan”, Syväluoma mainitsee.

Lisätietoja

Asumiskokeilut toteutetaan osana Leader Pohjois-Satakunnan hallinnoimaa Verkostosta vetovoimaa -yhteistyöhanketta, joka on yhdeksän kunnan yhteinen maaseudun elinvoimaisuuden kehittämishanke. Osarahoittajana toimii Euroopan unionin maaseuturahasto, ja hankeaika on 1. tammikuuta 2024 – 30. kesäkuuta 2026.

Lisätietoa tulevista asumiskokeiluista verkkosivuilla ihanakamalamaaseutu.fi ja Instagramissa @ihanakamalamaaseutu

Projektipäällikkö Noora-Mari Syväluoma
Leader Pohjois-Satakunta, Verkostosta vetovoimaa -yhteistyöhanke
noora-mari.syvaluoma@kankaanpaa.fi
040 190 9440

Hankekoordinaattori Noora Elonen
Leader Pohjois-Satakunta, Verkostosta vetovoimaa -yhteistyöhanke
noora.elonen@kankaanpaa.fi
040 577 1300