Pitovoimaan panostaminen äärimmäisen tärkeää Pohjois-Satakunnassa

Samalla, kun maakuntien keskukset voimistuvat, seutukunnat kamppailevat heikentymistä vastaan. Vetovoiman lisääminen on keskeinen asia väestökehityksen parantamiseksi – sitäkin merkittävämpää on pitovoiman kehittäminen.

– Alue- ja väestökehitys on merkittävä huolenaihe koko Satakunnassa. Jos emme ole riittävän houkuttelevia ihmisille, jotka miettivät sijoittumistaan, olemme pulassa, toteaa muuttoliikkeen asiantuntija Timo Aro Pohjois-Satakunnan Seutufoorumissa Kankaanpäässä.

Pohjois-Satakuntaa kovistelee sekä alhaisen syntyvyyden ja korkeamman kuolleisuuden yhtälö että lievästi epätasapainoinen muuttoliike. Muuttotappio koostuu pitkälti opintojen perässä lähtevistä 15–24-vuotiaista nuorista.

– Tämä on ikäryhmä, jonka kuuluukin lähteä maailmalle kasvattamaan osaamistaan. On kuitenkin tärkeää miettiä, millä tavoin saamme heidät palaamaan takaisin, Kankaanpään kaupungin elinkeinojohtaja Marko Rajamäki sanoo.

Sujuva ja toimiva arki saa jäämään

Katseet on käännettävä seutukunnan pitovoimaisuuden kehittämiseen. Siihen satsaaminen luo pohjan vetovoimaisuuden kasvattamiselle. Alueella on käytävä keskustelua siitä, mikä saa ihmiset pysymään ja viihtymään seudulla.

– Pitovoima tarkoittaa sujuvaa ja onnellista arkea. Asukkaille on annettava mahdollisuuksia kanssakäymiseen ja osallistumiseen. On kysyttävä ja kuunneltava: kuinka tyytyväisiä palveluihin ja omaan asuinympäristöön ollaan? Millaista arki on täällä, miksi kannattaa jäädä? Aro luettelee.

Suomen kärkitasoa oleva monipuolinen yrityskanta on yksi Pohjois-Satakunnan alueellisista valttikorteista.

– Kankaanpään kaupungin teettämän pitovoimatutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia Kankaanpäässä toimivista yrityksistä suosittelee kaupunkia yrityksen sijainniksi. Yrittäjämyönteisyys ja yritysten välinen yhteistyö sekä hyvät asumismahdollisuudet nähtiin vahvuuksinamme, toteaa Rajamäki.

 

Lisätietoja:

Marko Rajamäki, elinkeinojohtaja, Kankaanpään kaupunki

040 717 7578, marko.rajamaki@kankaanpaa.fi