- Asuminen ja ympäristö
- Varhaiskasvatus ja koulutus
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Kulttuuri, liikunta ja nuoriso
- Kulttuuri ja taide
- Liikunta
- Nuoriso
- Museo
- Matkailu - www.visitkankaanpää.fi
- Yhdistykset
- Kirjasto
- Musiikkiopisto
- Tapahtumat
- Työ ja yrittäminen
- Kaupunki ja hallinto
Yrittäjän info koronatilanteessa
(päivitetty 18.12. klo 08.30)
Kaupungin elinkeinopalvelut kokoaa tälle infosivulle koronavirustilanteeseen liittyvää tietoutta yrittäjille ja yrityksille. Yritysneuvonnan ja muidenkin elinkeinoasioiden osalta olemme tavoitettavissa eri tavoin – puhelimitse, sähköpostitse, Skypen kautta, elinkeinotoimen Messengerillä ja tarvittaessa, tilanteen niin vaatiessa myös tavaten. Tapaamisesta sopimiseksi soita kuitenkin ensin, arvioidaan tilanne sekä käytettävä yhteydenpito- ja työskentelytapa.
Marko Rajamäki Elinkeinojohtaja 040 717 7578 marko.rajamaki@kankaanpaa.fi |
Mari Raukola Yritysasiamies 040 542 0456 mari.raukola@kankaanpaa.fi |
Kustannustuki toinen kierros
Kustannustukihakemusten käsittelyn ja tukien maksamisen hoitaa Valtiokonttori.
Kustannustuen haku avataan 21.12. klo 9.00. Hakuaika päättyy tämän hetken tiedon mukaan 26.2.2021. Ajankohtaista tietoa kustannustuesta löydät täältä.
Kustannustuen puhelinpalvelu ja chat avautuvat 14.12. klo 9.00. Kustannustuen puhelinneuvonta 0295 50 3050, ma-pe 9.00-15.00 tai kustannustuki@valtiokonttori.fi
Valtiokonttorin myöntämä kustannustuki on tarkoitettu kaikille yritysmuodoille, joiden liikevaihto on koronan takia laskenut kesä-lokakuussa 2020 vähintään 30 % vuoden 2019 samaan ajankohtaan verrattuna.
Toimialat, joita tuki koskee, julkaistaan myöhemmin (18.12.) Myös muut toimialat voivat hakea, mutta liikevaihdon lasku tulee perustella erikseen.
Tuen suuruus on yrityskohtainen. Tuen alaraja on 2 000 euroa (alle 2 000 euron tukea ei makseta) ja yläraja 500 000 euroa.
Hakuun valmistautuminen
Hakuun on hyvä valmistautua jo ennen sen alkamista. Esimerkiksi seuraavat asiat kannattaa tarkistaa ja huolehtia kuntoon ennen hakuajan alkamista:
- Suomi.fi-valtuutuksen kautta hakemuksen voi tehdä joko nimenkirjoitusoikeudellinen tai valtuutettu. Hakijan kannattaa tarkistaa, että nimenkirjoitusasiat ovat kunnossa. Katso ohjeet linkistä.
- Lisäksi on syytä varmistua, että yrityksellä on puolesta tekemiseen edellytettävät toimenpiteet tehtynä Suomi.fissä. Yrityksen/yhteisön puolesta edustamiseen tarvittavat valtuutukset hoidetaan Suomi.fi-valtuudet-palvelussa. Kustannustukea haetaan valtuudella ”Yritysrahoituksen hakeminen”. Suomi.fi
- Tuen hakeminen edellyttää, että hakijalla on Y-tunnus. Katso lisätietoja ytj.fi.
- Kustannustuki voidaan maksaa vain tilille, jonka yritys on ilmoittanut Verohallinnolle. Tarkista ilmoittamasi tilinumero ja ilmoita uusi numero tarvittaessa OmaVero-sivuillasi.
- Varmista, että yrityksen tilinumero ja alv-ilmoitukset on toimitettu verottajalle
Hakemusta täyttäessäsi tarvitset seuraavia tietoja:
- tuki- ja vertailukuukausien tiedot, ellei tietoja ole ilmoitettu Verohallinnolle alv-ilmoituksella,
- toiminimiyrittäjän, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yksityisnostojen tiedot, jos ne vertautuvat yrittäjän palkkaan,
- joustamattomien kulujen ja menetysten tiedot kuukausittain,
- mahdollisten koronapandemiaan liittyvien vakuutuskorvausten tiedot
- koronapandemiaan liittyvien EU:n puitetukiohjelman mukaisten tukien tiedot (esim. ravitsemisalan uudelleentyöllistämisen tuki)
Kustannustukea voi hakea seuraaviin yrityksen menoeriin ja ratkaisu tehdään yrityskohtaisesti:
- Yrityksen kiinteistöön/toimitilaan liittyvät vuokrakulut (kuten tila- ja tonttivuokra)
- Hoitovastike
- Sähkö, vesi, kaasu, höyry
- Vartiointi, tilojen valvonta ja turvallisuusjärjestelmät
- Joustamattomat siivouskulut, jätehuolto
- Kiinteistön vakuutusmaksut ja kiinteistövero
- Ajoneuvojen lakisääteiset vakuutusmaksut ja verot
- Tienhoitomaksut
- Kiinteistöön liittyvän lainan korkokulut
- Joustamattomat taloushallinnon, kirjanpidon ja tilintarkastuksen kulut
- Joustamattomat tietoliikenne- ja puhelinkulut
- Liiketoiminnassa käytettävien eläinten ylläpitokulut
- Vuokratakauskulut ja pankkitakauskulut
Laite- ja esinevuokrat
- Leasing-ajoneuvojen kulut
- Leasing-elektroniikka (esim. tietokoneet, näytöt, puhelimet)
Käyttöoikeuskorvaukset ja lisenssimaksut
- Joustamattomat franchising-maksut
- Joustamattomat taksien välitysyhtiökulut
- Teosto-maksut
- Tietokoneohjelmistojen lisenssimaksut
- Joustamattomat serverikulut (ulkopuoliselta palveluntarjoajalta hankittu)
Välttämättömät vuokratyövoiman kulut
Joustamattomat menetykset
Joustamattomilla menetyksillä tarkoitetaan esimerkiksi lopullisiksi osoittautuneita yrityksen suorittamia ennakkomaksuja. Tällaisena voidaan pitää esimerkiksi matkailuyrityksen suorittamia ennakkomaksuja hotelleille tai palveluntarjoajille, joista yritys ei ole matkan peruuntumisesta huolimatta saanut palautuksia. Yrityksen tulee pyydettäessä pystyä todentamaan, että hakemuksella ilmoitetut menetykset ovat lopullisia, eikä niistä ole kohtuudella saatavissa palautuksia ennakkomaksun saajilta itseltään tai muulta taholta.
Esimerkkejä kulutyypeistä, joita ei lähtökohtaisesti voida pitää kustannustuen määräytymisperusteiksi hyväksyttävinä joustamattomina kuluina tai menetyksinä:
- Poistot
- YEL-maksut ja TyEL -maksut
- Terveydenhuolto
- Arvonalentumiskirjaukset
- Lainanlyhennykset ja pääomavastike
- Osamaksuerien lyhennykset
- Kertaluonteiset kulut
- Polttoaine (aine- ja tarvikemeno)
- Jäsenmaksut
- Luottotappio
- Pankkikulut
- Finnveran takaamien lainojen hoitokulut
- Markkinointikulut
Liikevaihdon alenema todetaan verohallinnolle annettujen alv-myyntitietojen perusteella.
Y-tunnukselliset yksinyrittäjät voivat myös hakea Valtiokonttorin tukea, jos kaikki laissa säädetyt edellytykset täyttyvät. Yrityksen palkkatiedot haetaan suoraan Tulorekisteristä, mutta koska toiminimiyrittäjien yksityisnostoja ei ilmoiteta sinne, tukikauden palkkakulut (=yksityisnostot) ilmoitetaan erikseen tukihakemuksessa Valtiokonttorille.
Suomen Yrittäjien vastauksia yleisempiin kysymyksiin koskien kustannustukea löytyy tästä.
Yksinyrittäjä
Yksinyrittäjän tukihaku on päättynyt ja kaikki hakijat ovat saaneet päätöksen hakemuksestaan.
Maaseudun yrityksille suunnattu väliaikainen tukihaku on avoinna vuoden loppuun saakka
Tuki on tarkoitettu maatilakytkentäiselle yritystoiminnalle, joka tarkoittaa sitä, että yritystoimintaa harjoitetaan maatilan yhteydessä maatalouden kanssa samassa verotusyksikössä saman y-tunnuksen alla. Tällöin maatilakytkentäinen yritystoiminta on maatilatalouden tuloverolain alaista, paitsi tapauksissa, joissa maatila on yhtiöitetty.
Maatilakytkentäisen yritystoiminnan vuosittainen liikevaihto tulee olla vähintään 10 000 euroa. Yläkokorajaa ei ole asetettu. Yrityksen on annettava toimeentulo yrittäjälle tai vähintään yhdelle työntekijälle.
Tuen määrä ja kohdentaminen
Tukea voi saada 5000–10 000 euroa ja tuki on korkeintaan 80 prosenttia esittämistäsi menoista. Hakemuksessa tulee siis esittää hyväksyttäviä menoja vähintään 6 250 euroa, jotta tukea voidaan myöntää. Menot ovat hyväksyttäviä enintään kuuden kuukauden pituiselta ajanjaksolta, joka on alkanut aikaisintaan 16.3.2020. Avustusta ei saa investointeihin, jotka olisivat tarkoitettu yrityksen kehittämiseen sekä normaalioloissa että poikkeustilanteessa. Tarkemmin tietoa hyväksyttävistä menoeristä löytyy tästä ruokaviraston linkistä.
Tuen haku alkaa 18.5.2020. Hae avustusta Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi). Kirjaudu Hyrrään pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti).
Varaa hakemuksen täyttämistä varten:
- yrityksesi Y-tunnus
- vuoden 2019 tuloslaskelma ja tase tai maatalouden osalta vastaavat taloustiedot
- selvitys yrityksesi taloudellisen tilanteen heikkenemisestä
- selvitys hakemuksen perusteena olevista kustannuksista
- suunnitelma yrityksesi talouden vakauttamisesta lyhyellä aikavälillä (esimerkiksi lainojen lyhennysvapaat, lomautukset, vuokravapautukset)
- selvitys muusta hakemastasi ja saamastasi julkisesta tuesta ja rahoituksesta koronapandemian aiheuttamista talousvaikeuksista selviämiseen
- tiedot eri viranomaisten (esim. ministeriöt, maakuntien liitot, ELY-keskukset sekä Finnvera ja Business Finland) yrityksellesi myöntämistä vähämerkityksisistä tuista (eli de minimis -tuista) vuosina 2018–2020, jos yrityksesi on saanut de minimis -tukia.
Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan vaaditut tiedot. Näin hakemuksesi voidaan käsitellä mahdollisimman nopeasti.
Kysymyksiä ja vastauksia maaseudun yritysten väliaikaisesta tuesta
Yrittäjän työttömyysturva
Yrittäjillä on oikeus työttömyysturvaan hallituksen esityksen mukaisesti. Työ- ja elinkeinoministeriön linkistä löydät tietoa mm. edellytyksistä, joilla työttömyysturvan piiriin pääsee ja tuen takautuvuudesta. Lue myös TEM:n vastauksia yrittäjien kysymyksiin artikkelista.
Yrittäjän kannattaa tehdä ilmoittautuminen OmaAsiontiin heti, kun yritystoiminta on heikentynyt koronaviruksen aiheuttamien muutosten vuoksi. Ilmoittautumisen voit tehdä seuraavasti:
– Kirjaudu Te-palveluiden sivustoille, valitse Oma asiointi-palvelu
– Henkilöasiakkuus-lisätietoja kenttään tämän hetkinen tilanne vapaamuotoisesti, miten pandemia on vaikuttanut yrityksen toimintaan ja maininta, että tulee hakemaan yrittäjän työttömyysturvaa.
– Päivitä koulutustiedot ja aiemmat työsuhteesi.
Lue vahvistusilmoitus tarkasti! Mahdollisesti sinun tulee tehdä vielä palvelutarvearviointi sekä työllistämissuunnitelma. Ellei niitä tee, niin työnhaku katkeaa muutaman päivän sisällä. Oma asiointi-palvelua on hyvä seurata muutama ilmoittautumisen jälkeen.
Ravintoloiden tukirahoitus on päättynyt.
Verohallinto
Finnvera
Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Ajankohtaiset tiedot usein kysyttyine kysymyksineen löydät tästä Finnveran linkistä.
Satakunnan Ely-keskus
Mikäli yritykselläsi on käynnissä kehittämis- tai investointihanke, johon olet saanut Ely-keskukselta avustusta, tiedot ohjeistuksesta löydät tästä.
Valtakunnallinen ELY-keskuksen puhelinpalvelu antaa neuvoja yrityksille arkisin klo 9-15 puh. 0295 024 800.
Sähköisen hakemuksen täyttämiseen liittyvää teknistä neuvontaa saa Yritys-Suomen puhelinpalvelusta arkisin klo 9.00-16.15, puh. 0295 020 500.
Poikkeusrahoitukseen liittyvät haut ovat loppuneet 8.6.2020.
Yritys-Suomi talousapuneuvonta
Tietopaketit
Eri tahot tarjoavat tietopaketteja koronavirustilanteen aiheuttamien talousvaikeuksien ja muiden muutosvaikutusten tilanteessa toimimisessa.
Suomen Yrittäjien tietopaketti yrityksille
https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle
Kauppakamari
https://kauppakamari.fi/lisatietoa_koronaviruksesta/
Team Finland –verkosto
https://www.team-finland.fi/palvelut/valmistautuminen-koronaan/