Juhlavuosiartikkeli: Yksityisestä päiväkodista osaksi kaupungin toimintaa

Juhlavuosiartikkeli: Yksityisestä päiväkodista osaksi kaupungin toimintaa

Kuvateksti: Päivälepo kuului päiväkodin arkeen jo 50 vuotta sitten.

 

Vuonna 1972 avatun Reimankallion päiväkodin johtajaksi valittiin Silja Lempiäinen. Lastenhoitajista oli tuohon aikaan pulaa, joten paikkojen täyttämiseksi työntekijöille annettiin pikakoulutusta lastentarhanhoitajan tehtäviin.

Yksityinen Reimankallion päiväkoti siirtyi kaupungin ylläpitämäksi vuonna 1979. Myös työntekijät siirtyivät tuolloin kaupungin palvelukseen. Lempiäinen ehti uransa aikana nähdä monenlaista muutosta päiväkodin arjessa.

– Olen ollut eläkkeellä 14 vuotta ja monesti muistellut sitä päiväkodin arkea jälkeenpäin. 1970-luvulla askarreltiin ja laulettiin päivittäin, minkä lisäksi oli tietysti ulkoilua, päivälevot ja pitkälti samanlaista toimintaa kuin nykyäänkin. Toiminta kuitenkin monipuolistui vuosien varrella. Sen suunnitteluun käytettiin enemmän aikaa ja suunnitteluun osallistui koko henkilökunta, Lempiäinen muistelee.

Reimankallion päiväkodissa erityispiirteenä oli se, että hoitopaikat oli tarkoitettu Reiman työntekijöiden lapsille. Päiväkoti sijaitsi yhdessä Reimankallion kerrostaloista, pohjakerroksessa. Myöhemmin päiväkoti siirtyi Jyllin kiinteistöön.

– Yksityispäiväkodin aikana haimme ruuat aina Reiman ruokalasta. Lisäksi järjestimme esimerkiksi myyjäisiä, mikä oli poikkeavaa kunnan päiväkoteihin verrattuna.

Suomen ensimmäiset esikoulukokeilut tehtiin 1970-luvun alussa. Reimankallion päiväkodissa ei varsinaista esikoulua ollut, mutta kuitenkin pidettiin pieniä eskarihetkiä, jossa tehtiin esimerkiksi käden motoriikkaa kehittäviä tehtäviä.

Teksti: Tytti Wallenius

Kuva: Leena Perälä / Kankaanpään kaupunginmuseon kuvakokoelma

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Kankaanpään Seudun kanssa.