Kankaanpään kaupungin toimet mahdollisissa sähköpulatilanteissa

Kankaanpään kaupungin toimet mahdollisissa sähköpulatilanteissa

Tulevana talvena on mahdollista, että sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta, jolloin syntyy sähköpula. Tällaisissa tilanteissa kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan lyhyiden, kiertävien ja suunniteltujen sähkökatkojen avulla. Mikäli kulutusta ei rajoiteta, riskinä on koko sähköjärjestelmän kaatuminen, mikä katkaisisi sähköt koko maasta.

Tarpeen vaatiessa sähköjakeluyhtiöt rajoittavat sähkön kulutusta tekemällä kiertäviä katkoja asiakkailleen sähköverkkojärjestelmästä vastaavan kantaverkkoyhtiön Fingridin määräysten mukaan. Kiertävät sähkökatkot ovat hallittuja, laajuudeltaan rajattuja ja kestoltaan noin tunnin. Kankaanpään kaupunki on varautunut tilanteeseen listaamalla kriittiset kohteensa ja sopimalla mahdollisista toimenpiteistä yhteistyössä Vatajankoski Sähköverkko Oy:n kanssa.

Vatajankoski Sähköverkko Oy ilmoittaa suunnitelluista sähkökatkoista etukäteen tekstiviestillä asiakkailleen, joiden puhelinnumerot ovat heidän järjestelmässään. Lisäksi katkoista tiedotetaan muissa kanavissa, joita ovat Vatajankoski Sähköverkko Oy:n verkkosivu ja Vatajankosken Facebook-sivu. Kankaanpään kaupunki tukeutuu viestinnässä Vatajankoskelta saamiinsa tietoihin jakaa niitä edelleen omissa kanavissaan. Valtakunnan tasolla viestintää tekevät viranomaiset ja kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Mikäli sähkökatko tulee yllättäen tai kestää pidempään, kaupungin viestintäkanavina ovat ilmoitustaulut kaupungintalon ja Honkajoen virastotalon ulko-ovien vieressä.

Sähköpulatilanteita on Suomessa harvoin, mutta ne ovat mahdollisia.  Jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä häiriötilanteen sattuessa itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta. Hyödyllisestä kotivarasta voi lukea tarkemmin esimerkiksi täältä: 72tuntia.fi

Lue täältä Vatajankoski Sähköverkko Oy:n tiedote sähköpulasta ja siihen varautumisesta