Kankaanpään kirjastoihin nyt myös omatoimisesti

kirjaston omatoimikäyttö alkaa

Kuvateksti: Kirjaston Juha Heinänen ja Marjut Tiisala omatoimiajan ”pahvivirkailijan” seurassa.

 

Kankaanpään ja Honkajoen kirjastoja voi käyttää torstaista 9.2. alkaen myös omatoimisesti jokaisena päivänä klo 7 alkaen aina iltaan klo 21 asti. Kirjastojen normaalien palveluaikojen lisäksi asiakkaat voivat mennä kirjastoon vaikkapa sunnuntaina lukemaan lehtiä tai noutamaan ja lainaamaan varauksensa.

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisäänkäynnin edustalla olevalla kortinlukijalla. Kirjautumiseen tarvitaan Satakirjastojen kortti sekä henkilökohtainen PIN-koodi, jonka saa kirjastosta. Jokainen asiakas kirjautuu omatoimikirjastoon henkilökohtaisesti ja on vastuussa omatoimikirjaston käytöstään. Lainaus ja palautus hoidetaan automaatilla. Valot ja tarvittavat kuulutukset hoituvat automaattisesti. Kirjastojen tiloissa on tallentava kameravalvonta. Kirjaston palvelut, jotka edellyttävät henkilökunnan läsnäoloa, eivät ole käytettävissä omatoimiaikana.

– Sisäänkirjautuminen on helppoa ja automaatit ohjaavat käyttäjäänsä. Omatoimikirjastoon saapuvan pitää vaan huolehtia, että kirjastotilaan ei tule avoimesta ovesta muita henkilöitä. Toki asiointi huoltajan kirjastokortilla alaikäisten lasten kanssa on sallittua. Ja poistuessa pitää varmistaa, että ulko-ovi lukittuu. Me kirjaston väki kerromme kirjastojen palveluaikoina mieluusti lisää omatoimikäytöstä. Toivomme että ihmiset lähtevät rohkeasti kokeilemaan, kannustaa kirjastotoimenjohtaja Marjut Tiisala.

Honkajoella on avoinna omatoimiaikoina koko kirjasto. Pääkirjastossa asiakkaiden käytössä ovat lehtisali sekä koko kirjastosali, kotiseutusaliin ei ole pääsyä. Myös uuden aulagallerian näyttelyihin pääsee tutustumaan. Kirjastojen tiloja voi käyttää opiskeluun, työskentelyyn tai yhteisöllisenä kokoontumispaikkana.

Kirjastoissa toivotaan kaikenikäisten käyttävän uutta omatoimipalvelua. Tiisala kuitenkin muistuttaa, että takaaja on vastuussa alle 15-vuotiaan kirjastokortilla tapahtuvasta omatoimikirjaston käytöstä ja asiasta on hyvä jutella perheen nuorison kanssa. Varmuudeksi kirjastosta on infottu koulujen Wilman kautta huoltajia asiasta. He voivat halutessaan kieltää huollettavaltaan omatoimikirjaston käyttöoikeuden. Tällöin huoltajan tulee käydä missä tahansa Satakirjastossa ilmoittamassa asiasta.

– Suomessa kirjastojen omatoimikäyttö on lisääntynyt koko ajan viimeiset 10 vuotta. Satakunnassa omatoimikirjastoja on tällä hetkellä mm. Eurajoella ja Huittisissa. Omatoimikäytöllä halutaan parantaa kirjastopalveluiden saavutettavuutta. Samalla tilojen sekä kokoelmien käyttö tehostuu, kertoo Tiisala.

Kankaanpäässä molempien kirjastojen omatoimipalvelun kehittämiseen saatiin Lounais-Suomen AVIn hankerahaa. Omatoimilaitteistot toimitti Lyngsoe Systems Oy. Omatoimen valmistelussa ovat kirjastojen lisäksi olleet mukana myös kaupungin tilapalvelut ja it-tuki. Omatoimiaikana ovat voimassa Satakirjastojen yhteiset omatoimikirjaston käyttösäännöt sekä Satakirjastojen yleiset käyttösäännöt.

 

Palveluajat

Pääkirjasto
ma-pe 11–19, la 10–14. Aattoina 10–15.

Honkajoen kirjasto
ma ja to 13–19, ti 13–16, pe 10–16. Aattoina 10–15.

Omatoimiaika molemmissa kirjastoissa joka päivä klo 7–21.

 

Satakirjastojen käyttösäännöt

Satakirjastojen omatoimikirjastojen käyttösäännöt

 

Lisätiedot:
kirjastotoimenjohtaja Marjut Tiisala, Kankaanpään kaupunki
044 577 2422, marjut.tiisala@kankaanpaa.fi