Kankaanpäässä kartoitetaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Kankaanpäässä kartoitetaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Paikalliset voivat tienata rahaa merkitsemällä Crowdsorsa-mobiilipelin kartalle löytämiään lupiineja, kurtturuusuja, jättiputkia ja jättipalsameja. Kankaanpään kaupunki hyödyntää tietoa haitallisten vieraslajien torjunnassaan.

Kankaanpään vieraslajikasvien kartoitus käynnistyy maanantaina 3.7. klo 9. Tehtävä on avoin kaikille ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta maksetaan pelaajalle yhden euron palkkio.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue, josta voimme määrittää sen tarkan pinta-alan, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Joukkoistetulla vieraslajikartoituksella saadaan arvokasta lähtötietoa lupiini-, kurtturuusu-, jättiputki- ja jättipalsamiesiintymien sijainnista ja laajuudesta torjuntatoimenpiteiden suunnitteluun. Kyseessä on Kankaanpään ensimmäinen kokeilu osallistaa kuntalaisia Crowdsorsa-mobiilipelillä.

– Vieraslajien leviäminen on osaltaan uhkana luonnon monimuotoisuudelle. Kankaanpään keskustassa, kaupungin omistamilla alueilla torjuntatyötä on tehty jo vuosia. Suuri osa kasvustoista esiintyy kuitenkin muiden maanomistajien alueilla. Mobiilipelin käytön tavoitteena on saada kokonaiskuva vieraslajien leviämisestä, toteaa Kankaanpään kaupungin tekninen johtaja Marja Vaajasaari.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan nyt ensimmäistä kertaa maailmassa mobiilipelillä joukkoistamalla. Menetelmä on ollut tänä kesänä käytössä jopa 15 kunnassa ympäri Suomea.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Briteissä. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen. Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.

 

Lisätiedot:
Lehtori Kalle Männistö, Kankaanpään kaupunki, kalle.mannisto@kankaanpaa.fi
Toimitusjohtaja Toni Paju, Crowdsorsa, toni.paju@crowdsorsa.com, puh. 050 322 6263