Kuntalaiskuuleminen toteutetaan poikkeusjärjestelyin koronavirustilanteen takia

kankaanpää, honkajoki vaakunat puhekuplassa

Honkajoella ja Kankaanpäässä tehdään erityistä kuntajakoselvitystä, jossa tarkastellaan Honkajoen kunnan liittämistä Kankaanpään kaupunkiin. Erityiseen kuntajakoselvitykseen on ryhdytty, jotta pystyttäisiin turvaamaan kuntalaisten pakolliset palvelut.

Kuntaliitosta valmistelemassa ovat olleet molempien kuntien päätöksentekijät (erityisesti demokratiaan liittyvissä asioissa) ja kuntien johtoryhmät (palvelurakenteet) valtiovarainministeriön asettaman erityisen kuntajakoselvittäjän johdolla.

Prosessissa on tärkeää, että myös kuntalaisille varataan tilaisuus tulla kuulluksi. Kuulemismahdollisuus toteutetaan nyt poikkeuksellisella tavalla koronavirustilanteeseen liittyvien rajoitustoimenpiteiden vuoksi.

Kuntalaisten mielipiteitä kuullaan kyselyn avulla

Suunnitelmien mukaan sekä Honkajoella että Kankaanpäässä oli tarkoitus pitää maaliskuun puolivälissä yleisölle avoimet valtuustoseminaarit, mutta valtiovarainministeriön päätöksellä nämä tilaisuudet peruttiin. Peruutus liittyi koronavirustilanteeseen liittyviin rajoituksiin yleisötapahtumien järjestämisestä.

Kuntaliitosvalmistelun eteneminen edellyttää kuitenkin kuulemisten järjestämistä ja siksi ne on päädytty järjestämään poikkeusolojen ehtojen rajoissa.

– Kuntaliiton ohjeen ja valtiovarainministeriön hyväksynnän jälkeen kuuleminen toteutetaan jokaiseen talouteen jaettavan vapaamuotoisen kyselyn avulla, kertoo kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä.

Sekä Honkajoen kunnassa että Kankaanpäässä kaupungissa jaetaan torstaina 26.3. joka talouteen kyselylomake, jonka avulla pystyy kertomaan mielipiteensä mahdollisesta kuntaliitoksesta. Kyselyn ohessa on kuntajakoselvittäjän taustoitus kuntaliitosvalmistelusta.

Lomakkeen voi lähettää postitse oman kuntansa kirjaamoon tai siihen voi vastata kuntaliitoksen infosivulla www.kankaanpaa.fi/kuntaliitos olevan linkin kautta.

– Kuntalaiset voivat myös kertoa mielipiteensä lähettämällä sähköpostia suoraan kuntajakoselvittäjälle, sanoo Laesterä.

Kyselyyn tulee vastata perjantaihin 3.4. mennessä.

Selvitys on loppusuoralla

Kuntaliitosvalmistelussa on edetty vauhdilla ja molempien paikkakuntien päättäjät sekä viranhaltijat ovat tehneet työtä tiiviissä tahdissa kuntajakoselvittäjän ohjeiden mukaan. Selvitykseen liittyvät asiakirjat, yhdistymissopimus ja kuntaliitosta perusteleva asiakirja asetetaan virallisesti nähtäville viimeistään 8.4.

Nähtävillä olon jälkeen kuntien hallitukset käsittelevät liitosta perjantaina 8.5. ja kuntien valtuustot perjantaina 15.5. Yhdistynyt Kankaanpään kaupunki aloittaisi toimintansa 1.1.2021.

Lisätietoja:

Mika Hatanpää, kaupunginjohtaja, Kankaanpään kaupunki

044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi

Ulla Norrbo, kunnanjohtaja, Honkajoen kunta

044 577 5202, ulla.norrbo@honkajoki.fi