Maaseudun yritysten väliaikainen tukihaku on avattu

Maaseudun yrityksille suunnattu väliaikainen tukihaku on avoinna.

Tuki on tarkoitettu maatilakytkentäiselle yritystoiminnalle, joka tarkoittaa sitä, että yritystoimintaa harjoitetaan maatilan yhteydessä maatalouden kanssa samassa verotusyksikössä saman y-tunnuksen alla. Tällöin maatilakytkentäinen yritystoiminta on maatilatalouden tuloverolain alaista, paitsi tapauksissa, joissa maatila on yhtiöitetty.

Maatilakytkentäisen yritystoiminnan vuosittainen liikevaihto tulee olla vähintään 10 000 euroa. Yläkokorajaa ei ole asetettu. Yrityksen on annettava toimeentulo yrittäjälle tai vähintään yhdelle työntekijälle.

Tuen määrä ja kohdentaminen

Tukea voi saada 5000–10 000 euroa ja tuki on korkeintaan 80 prosenttia esittämistäsi menoista. Hakemuksessa tulee siis esittää hyväksyttäviä menoja vähintään 6 250 euroa, jotta tukea voidaan myöntää. Menot ovat hyväksyttäviä enintään kuuden kuukauden pituiselta ajanjaksolta, joka on alkanut aikaisintaan 16.3.2020. Avustusta ei saa investointeihin, jotka olisivat tarkoitettu yrityksen kehittämiseen sekä normaalioloissa että poikkeustilanteessa. Tarkemmin tietoa hyväksyttävistä menoeristä löytyy linkistä.

Tuen haku alkaa 18.5.2020. Hae avustusta Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi). Kirjaudu Hyrrään pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti).

Varaa hakemuksen täyttämistä varten:

  • yrityksesi Y-tunnus
  • vuoden 2019 tuloslaskelma ja tase tai maatalouden osalta vastaavat taloustiedot
  • selvitys yrityksesi taloudellisen tilanteen heikkenemisestä
  • selvitys hakemuksen perusteena olevista kustannuksista
  • suunnitelma yrityksesi talouden vakauttamisesta lyhyellä aikavälillä (esimerkiksi lainojen lyhennysvapaat, lomautukset, vuokravapautukset)
  • selvitys muusta hakemastasi ja saamastasi julkisesta tuesta ja rahoituksesta koronapandemian aiheuttamista talousvaikeuksista selviämiseen
  • tiedot eri viranomaisten (esim. ministeriöt, maakuntien liitot, ELY-keskukset sekä Finnvera ja Business Finland) yrityksellesi myöntämistä vähämerkityksisistä tuista (eli de minimis -tuista) vuosina 2018–2020, jos yrityksesi on saanut de minimis -tukia.

Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan vaaditut tiedot. Näin hakemuksesi voidaan käsitellä mahdollisimman nopeasti.

Kysymyksiä ja vastauksia maaseudun yritysten väliaikaisesta tuesta

Yhteydenotot:

Annina Luotonen, ProAgria Länsi-Suomi

Asiantuntija, maaseutuyritykset

Puh. 040 661 9010 sähköposti: annina.luotonen@proagria.fi

Mari Raukola
Yritysasiamies
Puh. 040 542 0456 sähköposti: mari.raukola@kankaanpaa.fi
Marko Rajamäki
Elinkeinojohtaja
Puh. 040 717 7578 sähköposti: marko.rajamaki@kankaanpaa.fi