Pohjois-Satakunnan digitalisaatiohanke antoi alkusysäyksen kuntien digikehitykselle

Pohjois-Satakunnan digitalisaatiohanke antoi alkusysäyksen kuntien digikehitykselle

Keväällä 2020 alkanut Valtiovarainministeriön rahoittama Pohjois-Satakunnan digitalisaatiohanke päättyi marraskuun lopulla. Seutukunnan digitalisaatiokehitykseen kunnan palveluiden osalta tähdänneessä hankkeessa olivat mukana hankevetäjä Kankaanpään lisäksi Jämijärvi, Karvia, Pomarkku ja Siikainen.

-Saimme hyvän alkusysäyksen tulevaisuuden digikehitystä varten ja varsinainen työ alkaa vasta hankkeen jälkeen. Digitalisaatio näkyy tulevaisuudessa myös vahvemmin kuntastrategioiden uudistamisessa ja kaikessa toiminnan suunnittelussa, hankekoordinaattori Heli Puputti kertoo.

Hankkeen aikana kunnat pääsivät mm. pilotoimaan erilaisia sähköisiä järjestelmiä, ilman suurempia investointikuluja.

-Kunnissa täytyy rohkeammin lähteä mukaan kokeilukulttuuriin, jotta digikehitykseen löydetään oikeat työkalut ilman massiivisia suoria järjestelmähankintoja. ICT-alan nopea kehitys ja pilvipalvelut tarjoavat paljon mahdollisuuksia sekä entistä ketterämpiä ratkaisuja. Ongelma kunnissa on yleensä vaihtoehtojen tutkimiseen kuluva aika ja resurssi, johon hanke pystyi omalta osaltaan tarjoamaan ratkaisua.

Hankkeessa tehtiin paljon selvitystyötä eri palveluntarjoajien tuotteista, järjestettiin koulutuksia eri aihealueista sekä henkilökunnille että luottamushenkilöille, keskityttiin saavutettavuusasioiden parantamiseen, järjestettiin kyselyitä ja tehtiin laajaa yhteistyötä mm. Digi- ja väestötietoviraston kanssa. Hankekunnissa järjestettiin myös digitukipäiviä kuntalaisille yhteistyössä kirjastojen kanssa.

-1,5 vuoden aikaikkuna kehittämiselle on loppujen lopuksi aika pieni. Siihen nähden koen meidän onnistuneen kohtuullisen hyvin ja saimme aikaan myös konkreettisia toimenpiteitä. Koen, että hankkeessa saavutettiin kaikki se, mihin tässä ajassa realistisesti pystyttiin, Puputti summaa.

Muitakin digihankkeita jo käynnissä

Tulevaisuuden kehitystyöstä kertovat lukuisat muut käynnissä olevat ja käynnistyvät digihankkeet.

Pohjois-Satakunnan kuntien välinen yhteistyö jatkuu maaliskuussa alkaneen DIGIVAPA-hankkeen parissa, joka keskittyy vapaa-ajanpalveluiden digitalisaatioon. Kankaanpäässä alkaa vuonna 2022 tietoturvallisuuden testaamiseen liittyvä hanke ja Kankaanpää on myös mukana Rääkkylän kunnan vetämässä digihankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja pienten kuntien sähköisen rakennusvalvonnan kehittämiseen.

-Digikannustinrahaa on jaossa myös ensi vuonna ja aihio uudesta hankkeesta on jo olemassa. Jos löydämme oikeat kumppanit mukaan, niin uskon, että haemme rahoitusta myös vuonna 2022, Puputti kertoo.

Lue lisää: Pohjois-Satakunnan digitalisaatiohankkeen loppuraportti (PDF)

Lisätiedot:

Heli Puputti
Hankekoordinaattori
heli.puputti@kankaanpaa.fi
044 5772231