Seutukaupunkitutkimus: Kankaanpäässä hyvät edellytykset tunnettuuden ja vetovoiman kasvattamiseen

Seutukaupunkitutkimus: Kankaanpäässä hyvät edellytykset tunnettuuden ja vetovoiman kasvattamiseen

Kuvateksti: Kuntoutuskeskus Kankaanpää on varuskunnan jälkeen tunnetuimpia kohteitamme ulkopuolisten vastaajien mielikuvissa. (Kuvaaja Martti Tikka)

Seutukaupunkeja ovat seutunsa ja talousalueensa keskukset, jotka muodostavat ympärilleen työssäkäynti- ja asiointialueen, mutta eivät ole maakuntakeskuksia. Kankaanpää on yksi Suomen 57:stä seutukaupungista. Tammi-helmikuussa 2022 toteutetun tutkimuksen tavoitteena oli arvioida elinvoiman ja vetovoiman kehittymistä seutukaupungeissa. Aineisto perustuu yhteensä noin 13 100 vastaukseen, joista Kankaanpään osuus on 586 vastausta. Tutkimuksen toteutti Innolink Research Oy.

Tuore seutukaupunkien vetovoimatutkimus osoittaa, että sekä seutukaupunkien tunnettuus että muuttovetovoima suurista kaupungeista seutukaupunkeihin on kasvussa edelliseen tutkimusajankohtaan 2019 verrattuna. Mitä tunnetumpi kaupunki, sitä vetovoimaisemmaksi se koetaan. Suurten kaupunkien asukkaat tuntevat tutkimuksen mukaan seutukaupungit seitsemän prosenttia paremmin kuin vuonna 2019. Seutukaupunkeja positiiviseen valoon nostavat persoonallisuus sekä aktiiviset viestintäteot.

Vahvat pitovoimatekijät myös Kankaanpään valttina

Suurten kaupunkien näkökulmasta muuttovetovoimaisimmat seutukaupungit ovat Rauma, Kalajoki, Iisalmi ja Kristiinankaupunki. Koronapandemia on myös osaltaan lisännyt suurissa kaupungissa asuvien kiinnostusta seutukaupunkeja kohtaan. Samalla seutukaupungeissa asuvien pitovoima on vahvistunut voimakkaasti, sillä 40 prosenttia kertoo korona-ajan lisänneen halukkuutta pysyä nykyisessä kotikaupungissa.

Ulkoisen vetovoimaindeksin perusteella Kankaanpää sijoittuu sijalle 46., kun taas sisäisen vetovoimaindeksin vertailussa sijoitus on 15. Kankaanpääläiset näkevät kotikaupunkinsa myönteisessä valossa ja arvostavat ensisijaisesti turvallisuutta, asuinympäristöä sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita.

-Mukava oli huomata, että kaupungin ulkoinen imago on hieman parantunut. Kaupungin tunnettuudessa ja imagossa on kuitenkin vielä parannettavaa, mutta suunta on oikea ja tämän olemme tunnistaneet ja siihen panostamme, sanoo kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Kankaanpään asukkaiden vahvuuksiksi kokemat luonto ja taide eivät vielä näy ulkopuolisten vastaajien mielikuvissa niin selvästi kuin me itse niistä tiedämme. Ulkopuolisten vastauksissa puolestaan kärkeen nousevat mm. varuskunta ja maaseutumaisuus.

Muuttokiinnostus valjastettavissa asukkaiksi ja työvoimaksi – edellyttää aktiivista mainetyötä

Seutukaupunkien yhteisinä keskeisinä vetovoimatekijöinä pidetään edellisen tutkimusvuoden 2019 tapaan turvallisuutta, asuinympäristöä ja liikenteellistä saavutettavuutta.

-Potentiaalista asukas- ja työvoimakohderyhmää ovat erityisesti luontoa ja harrastuksia arvostavat lapsiperheet. Seutukaupungeilla on tuhannen taalan paikka kohdentaa markkinointia muun muassa paluumuuttoa harkitseville suurten kaupunkien asukkaille. Myös koronapandemian vaikutukset työelämän joustoihin kannattaa hyödyntää kaupungin viesteissä, kannustaa seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.

Ulkoisissa mielikuvissa seutukaupunkien suurempi koko kohottaa positiivista vaikutelmaa silloin, kun paikkakunta on vähemmän tuttu. Pidemmän välimatkan takaa seutukaupungit kiinnostavat erityisesti matkailun näkökulmasta.

Lue Kankaanpään tulokset:  Kankaanpään kaupunkikohtainen raportti

Lue koko tutkimusraportti: Seutukaupunkien vetovoimatutkimus 2022

Tiivistelmä vetovoimatutkimuksesta

Seutukaupungit voidaan luokitella väkiluvun mukaan seuraavasti:

Yli 30 000 asukkaan kaupungit (4): Savonlinna, Rauma, Lohja ja Salo

20 000–29 999 asukkaan kaupungit (11): Varkaus, Kemi, Kurikka, Valkeakoski, Iisalmi, Tornio, Sastamala, Raahe, Imatra, Raasepori ja Riihimäki

10 000–19 999 asukkaan kaupungit (23): Nivala, Lieksa, Paimio, Alavus, Kalajoki, Kankaanpää, Kauhajoki, Lapua, Loviisa, Parainen, Kuusamo, Ylivieska, Uusikaupunki, Kauhava, Loimaa, Akaa, Forssa, Pieksämäki, Heinola, Äänekoski, Pietarsaari, Hamina ja Jämsä

Alle 10 000 asukkaan kaupungit (19): Kannus, Ähtäri, Viitasaari, Parkano, Kristiinankaupunki, Ikaalinen, Suonenjoki, Kokemäki, Oulainen, Kemijärvi, Laitila, Somero, Saarijärvi, Alajärvi, Keuruu, Nurmes, Mänttä-Vilppula, Kitee ja Huittinen

 

Lisätiedot:

Innolink Research Oy, toimitusjohtaja, Pekka Vuorela, puh. 050 571 8804

Innolink Research Oy, asiakaspäällikkö, Katja Helkala, puh. 040 771 7518

Seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa, puh. 044 020 9000

Kankaanpään kaupunki, kaupunginjohtaja Mika Hatanpää, puh. 044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi

Kankaanpään kaupunki, vs. markkinointi- ja viestintäpäällikkö Leena Kuusimäki, puh. 050 577 5200, leena.kuusimaki@kankaanpaa.fi