Taidekaupungin galleriavalikoima täydentyy kirjaston näyttelytilalla – osallistu nimikilpailuun

Taidekaupungin galleriavalikoima täydentyy kirjaston näyttelytilalla – osallistu nimikilpailuun

Kuvateksti: Geoparkin valokuvanäyttelyn teokset odottavat ripustamista pääkirjaston aulan galleriaan.

Kankaanpää saa galleriavalikoimaansa kaivatun lisän, kun pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön.

Kankaanpään tasokkaasta galleriapaletista löytyy galleriatoimintaa sekä ammattitaiteilijoille että SAMK Kankaanpään Taidekoulussa kuvataiteilijan tutkintoa suorittaville opiskelijoille. Uudella avauksella halutaankin tukea erityisesti harrastustoimintaa. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilijana Kankaanpäässä vuosina 2022–2023 työskentelevä Mira Piitulainen kohtasi syksyn 2022 aikana kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. Tuli ilmi, että vimmaista tekemisen paloa ja iloa kyllä löytyy ja näyttelytoiminta siintäisi haaveissa, jos vain sopiva paikka löytyisi.

-Otin näiden keskustelujen innoittamana yhteyttä kirjastotoimenjohtaja Marjut Tiisalaan, sillä kirjastot edustavat minulle avointa ja turvallista sivistyksen tilaa, johon kaikki ovat aidosti tervetulleita. Marjut tarttui ajatukseen välittömästi ja pian jo mittailimme ja suunnittelimme, mitä nykyisistä aulatiloista voisi saada irti, Piitulainen selvittää.

Marjut Tiisala toteaa, että aloitteeseen aulagalleriasta oli helppo hypätä mukaan.

– Kirjastoihin on matala kynnys ja ne ovat helposti saavutettavissa.  Siksi ne ovat näyttelytilanakin mainioita. Meidänkin kirjastossamme tiloja on silmäilty ja asiaa pohdittu aiemminkin. Uusi galleria vahvistaa myös taidekaupunki-imagoa, hän kertoo.

Kankaanpään pääkirjaston yhteydessä oleva galleria on kaikille avoin näyttelytila, joka koostuu näyttelyseinästä, sekä vitriininomaisesta lasikosta. Kalenterikuukauden mittaista näyttelyaikaa voi tulevaisuudessa hakea kirjaston verkkosivuilta ja kirjasto valitsee näyttelyt hakemusten perusteella. Näyttelyvuokraa ei näyttelyn järjestäjältä peritä. Galleriaan soveltuvia näyttelyjä ovat esimerkiksi taidenäyttelyt, käsityö- ja tekstiilinäyttelyt, informatiiviset näyttelyt sekä erilaisia esineitä tai harrastus- ja työtoimintaa esittelevät näyttelyt.

Geoparkin valokuvanäyttely ensimmäisenä esillä

Galleria avautuu helmikuussa ja ensimmäinen näyttely onkin juhlavasti Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin kiertävä valokuvanäyttely – kunnianosoitus alueen monimuotoiselle ja historialliselle luonnolle. Näyttely on esillä 31.1.-23.2.2023. Kevään ohjelmistossa on tarjolla muutama erilainen kattaus, jonka jälkeen galleria saa toivottavasti jo ensimmäisten hakemusten perusteella valikoidut näyttelynsä.

Jotta uusi galleria olisi ihan virallisestikin olemassa, tarvitaan sille kuitenkin nimi. Kaupunki järjestää nimikilpailun 24.1.–10.2., jolloin kaikki halukkaat pääsevät ehdottamaan sopivaa nimeä uudelle gallerialle. Ehdotuksen voi tehdä paperilipukkeella pääkirjastossa tai lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@kankaanpaa.fi. Raati valitsee nimiehdotuksista iskevimmän ja palkitsee nimen keksijän pienellä tuotepalkinnolla.

 

Lisätiedot:

Kirjastotoimenjohtaja Marjut Tiisala, Kankaanpään kaupunki, p. 044 577 2422, marjut.tiisala@kankaanpaa.fi
Projektikoordinaattori, kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen, p. 044 710 3194, mira.e.piitulainen@samk.fi