Tapalan uusi aula kruunattiin raikkaasti liu’utellen Ulla Karsikkaan teossarjalla

hammashoitolan aula taideteokset

Kankaanpään peruspalvelukeskus Tapalan uudisosan aulaan valmistui tilaustyönä teossarja kuvataiteilija Ulla Karsikkaalta.

Alkusyksystä valmistuneessa Tapalan peruspalvelukeskuksen kunnostus- ja uudisrakennushankkeessa varattiin resursseja myös taiteeseen ja nyt sisätiloihin tilatut teokset ovat saapuneet uuteen kotiinsa hammashoitolan ja fysio- ja toimintaterapian uudisosan aulaan.

Teoskokonaisuus tilattiin Kankaanpäässä asuvalta ja työskentelevältä kuvataiteilija Ulla Karsikkaalta. Työryhmässä todettiin, että Ulla Karsikkaan taiteellinen työ on monella tapaa vaikuttavaa ja merkittävää. Paitsi omaa taiteellista työtään Ulla Karsikas on pitkään, jo vuodesta 1993 alkaen, tehnyt työtä SAMK kuvataide Kankaanpään eli Kankaanpään taidekoulun tuntiopettajana.

”Sain Kankaanpään kaupungilta tilauksen tehdä maalaukset Tapalan peruspalvelukeskuksen laajennuksen uudisosan aulaan Ihanakallionkatu neljään. Tein kolme uutta maalausta kesällä heinä-elokuussa 2020. Olen vuosien ajan käyttänyt metalliakryylivärejä, joten näissä maalauksissa myös metalliakryyliväri on pääosassa. Maalauksissa on yksivärinen pohjasävy ja sen päälle olen maalannut kahdella tai useammalla metallivärillä värikenttiä ja sekoittanut värit toisiinsa niin, että syntyy vaihtelevia muotoja ja uusia sävyjä ja struktuureja tai kevyttä reliefiä, ne ovat siis täysin abstrakteja. Teosten nimet ovat aulaan ripustettuina oikealta vasemmalle: Välähdys, Liu´utus ja Aaltoilu. Nimet voivat löyhästi viitata esim. röntgeniin, fysioterapiaan tai luonnon tapahtumiin.” Kankaanpäässä 25.10.2020 Ulla Karsikas

Kankaanpään kaupunki toteuttaa tottuneesti rakennushankkeissaan prosenttitaiteen periaatetta. Taide nähdään tärkeänä osana ympäristön ja rakennusten viihtyisyyttä. Taiteen hyvinvointivaikutusten merkitys tunnistetaan taidekaupungin päätöksenteon eri osa-alueilla laajasti.

Tapalan peruspalvelukeskuksen taidehankintaa koordinoi Kankaanpään kaupungin hallinnoiman rakennushankkeen rakennustoimikunnan asettama prosenttitaidetyöryhmä, joka koostui sekä asiantuntijoista että rakennuksen käyttäjien edustajasta.

Työryhmän jäsenet olivat hankkeen arkkitehti Jorma Keskikiikonen, käyttäjän Posan edustajana terveysvalvonnan johtaja Laura Juhantalo, SAMK/taidekoulun vastaava lehtori Matti Velhonoja ja lehtori Heli Ryhänen, Kankaanpään taideyhdistyksestä arkkitehti ja tekniikan tohtori Maija Anttila, Kankaanpään kaupungin tekninen johtaja Marja Vaajasaari, edesmennyt kaupunginpuutarhuri Ilpo Möttönen ja kaupunginmuseonjohtaja Kati Vainio.

Lisätietoja

Ulla Karsikas, kuvataiteilija, kuvataiteen opettaja
040 539 7615, ulla.karsikas@samk.fi

Kati Vainio, kaupunginmuseonjohtaja
044 577 2738, kati.vainio@kankaanpaa.fi