Teräs valmistautuu venyttelemään Henri Ijäksen teoksessa ”Toistot”

Kuva: taiteilija Henri Ijäs, luonnos teoksen "Toistot" yksityiskohdasta, 2020

Kuva: taiteilija Henri Ijäs, luonnos teoksen ”Toistot” yksityiskohdasta, 2020

Kankaanpään peruspalvelukeskus Tapalan uudisosan edustalle valmistuva ulkoteos keskittyy hyvinvointiin.

Kankaanpäähän on valmistumassa ympäristötaideteos, jossa teräs muuntuu kuvataiteilija Henri Ijäksen ohjauksessa viideksi voimistelevaksi ihmishahmoksi. Teos muodostuu leikatusta teräksestä, joiden jokaisen muoto toistaa venyttelyliikkeitä tekevän ihmisen kehon muotoja.

Kuvataiteilija Henri Ijäksen ajatuksen ytimenä on toisteisuus, joka on Kankaanpään peruspalvelukeskus Tapalan uudisrakennuksessa tapahtuvan fysioterapian ja hammashoidon yksi peruselementti. Ijäs toteaakin perusasian, että säännöllisin väliajoin ja toistuvasti tapahtuvat toiminnot takaavat kunnon ja hyvinvoinnin palautumisen, säilymisen ja kehittymisen.

Toistot-teos valmistuu loppuvuodesta. Valmistuttuaan teos kannustaa katsojaansa kiertämään ja katsomaan sitä eri suunnista. Teoksen idea avautuu vasta etäisyyden päästä, tarkalleen määritellyistä kohdista. Tämä mahdollistaa kokijalle oivalluksen kokemuksen ja löytämisen ilon. Teos ottaa kantaa ympäristöönsä, käyttää hyväkseen koko kallioisen alueen, jolle se sijoitetaan ja kytkeytyy idealtaan osaksi alueen toimintoja.

Kilpailun kautta toteutukseen

Kuvataiteilija Henri Ijäksen teosehdotus ”Toistot” voitti keväällä Tapalan peruspalvelukeskuksen peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeen 1. vaiheen osana järjestetyn kutsukilpailun ja valittiin toteutettavaksi. Kilpailuun kutsuttiin neljä SAMK Kankaanpään taidekoulusta valmistunutta kuvataiteilijaa: Henri Ijäs, Ville Kirjanen, Laura Lehenkari ja Ilona Tala. Kaikki neljä teosehdotusta olivat korkeatasoisia ja mielenkiintoisella tavalla keskenään hyvin erilaisia.

Kilpailun koordinoi Kankaanpään prosenttitaidetyöryhmä asiantuntijoilla vahvistettuna, ryhmä koostui sekä asiantuntijoista että rakennuksen käyttäjien edustajasta. Työryhmän jäsenet olivat hankkeen arkkitehti Jorma Keskikiikonen, käyttäjän Posan edustajana terveysvalvonnan johtaja Laura Juhantalo, SAMK/taidekoulun vastaava lehtori Matti Velhonoja ja lehtori Heli Ryhänen, Kankaanpään taideyhdistyksestä arkkitehti ja tekniikan tohtori Maija Anttila, Kankaanpään kaupungin tekninen johtaja Marja Vaajasaari, kaupunginpuutarhuri Ilpo Möttönen ja kaupunginmuseonjohtaja Kati Vainio.

Valmistuttuaan Toistot-teos täydentää Kankaanpään kaupungin Taidekehä-kokonaisuutta.

Lisätietoja

Henri Ijäs
050 308 4442, henri.ijas@kopteri.net

Kati Vainio, kaupunginmuseonjohtaja, Kankaanpään kaupunki
044 577 2738, kati.vainio@kankaanpaa.fi