Työpajoissa Geoparkin paikallishistoria talteen ja tarinoiksi pyöräilyreittien varrelle

Työpajoissa Geoparkin paikallishistoria talteen ja tarinoiksi pyöräilyreittien varrelle

Alueen asukkailta kerätään mielenkiintoisia tarinoita ja tietoa historian tapahtumista sekä henkilökohtaisia muistoja uusien pyöräilyreittien varrelta Geoparkin pyörämatkailuhankkeen tarinatyöpajoissa syyskuun lopussa. Kankaanpäässä tilaisuus järjestetään Kuntoutuskeskuksen auditoriossa ke 29.9. klo 17-19. Tarinatyöpajoissa on myös etäosallistumismahdollisuus.

Tarinatyöpajojen avulla alueen ainutlaatuinen historia esiin

Tarinatyöpajojen asiantuntijoina ja vetäjinä toimivat ProAgria Etelä-Suomen maisema-asiantutija Laura Puolamäki ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen yliopisto-opettaja Eeva Raike.

Puolamäki ja Raike johdattelevat työpajojen osallistujat aiheen pariin esittelemällä alueelta jo koottua paikallishistoria- ja kulttuuritietoa. Johdannon jälkeen osallistujien tarinoita kirjataan muistiin karttapohjalle Maptionnaire-karttapalvelun ja paperikarttojen avulla. Karttakysely pidetään auki pari viikkoa työpajojen jälkeenkin.

Tarinatyöpajoissa on mukana myös Satakunnan ammattikorkeakoulun taidekoulun kampuksen opiskelija Johannes Joenperä. Joenperä on kiinnostunut tallentamaan paikallishistoriaa videoille alueen asukkaiden näkökulmasta. Työpajoissa Joenperä hakee aiheita sekä mahdollisia yhteistyökumppaneita videoiden toteutukseen.

Tarinat tiedoksi ja matkailutuotteiksi 

Työpajoissa kerättyjä tarinoita hyödynnetään pyöräilyreitistön viestintämateriaalien laatimisessa ja alueen yritysten palvelujen kehittämisessä.

Paikallisista tarinoista saadaan mielenkiintoista sisältöä reittien varrelle esimerkiksi artikkelien ja digitaalisten reittiopasteiden muodossa. Myös alueen yritykset ja muut toimijat voivat hyödyntää tarinoita omissa opastuksissaan ja muissa matkailutuotteissaan.

Geoparkiin uusi, kattava pyöräilyreitistö

Geoparkiin on valmisteltu maaseuturahoitteisessa hankkeessa pyöräilyreitistöä, joka yhdistää Geoparkin kuntakeskukset, kiinnostavimmat käyntikohteet, kauneimmat maisemat sekä palvelut kestävästi saavutettaviksi ja vetovoimaisiksi kokonaisuuksiksi.

Rengasmaiset pääreitit painottuvat kuhunkin Geopark-alueen maakuntaan, Etelä-Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Pirkanmaalle. Lyhyemmät Geopark-kuntien paikallisreitit soveltuvat vaikkapa yhden illan pyöräretkeen. Reitistöt kulkevat pääasiassa yleisillä teillä. Hankkeessa tuodaan esiin myös alueen maastopyöräilyreittejä.

Työpajaan pyydetään ilmoittautumaan etukäteen projektipäällikkö Laura Koivumäelle (laura.koivumaki@lhgeopark.fi tai 044 7588 826). Etäosallistumislinkki lähetetään sähköpostitse pyydettäessä.

Kuva: Pyöräretkeläisiä Hämeenkankaan Laulupuulla, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark / Pasi Talvitie