Uudistettu Kankaanpään kaupunginkirjasto avaa ovensa

kirjaston julkisivu talvella

Suomen viimeisiä valtioavusteisen kirjastorakentamisen hankkeita saa päätöksensä, kun uudistettu ja laajennettu Kankaanpään kaupunginkirjasto avaa ovensa reilun vuoden kestäneen remontin jälkeen.

Laajennuksen myötä kirjasto saa lisätilaa 400 m2, kokonaistilan ollen nyt yhteensä 1200 m2. Tämä vastaa kirjastojen valtakunnallista kokosuositusta. Hankkeen kokonaisbudjetti oli noin 2,5 miljoonaa euroa, josta Lounais-Suomen aluehallintoviraston myöntämä valtionavustus oli 750 000 euroa ja kaupungin oma osuus 1,75 miljoonaa euroa.

Energiatehokas kirjasto, joka kestää aikaa

–Tiloja suunnitellessa tavoitteena oli saada aikaan kirjasto, joka kestää käyttöä sekä tekniikkansa että tilojensa puolesta, kertoo kirjastotoimenjohtaja Aini Lähteenmäki.

Arkkitehtuurissa on lähdetty siitä, että kirjasto on muunneltava ja kestävä, mikä näkyy muun muassa kalustehankinnoissa. Värityksessä pyrittiin säilyttämään viitteitä kiinteistön rakennusajan 1970-luvun hengestä.

– Aktiivinen henkilökunta osallistui tiiviisti kalustamisen ja sisustuksen suunnitteluun, sanoo Lähteenmäki.

Rakentamisessa varauduttiin myös omatoimikirjaston käyttöönottoon myöhemmin tulevaisuudessa. Muun muassa lehtisaliin rakennettiin oma ulko-ovi.

Energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kirjasto on saanut peruskorjauksen yhteydessä katolleen aurinkopaneelit ja tavoitteena on, että 20 kWp:n järjestelmä tulee tuottamaan osan koko kiinteistön sähköntarpeesta. Tilojen valaistus on toteutettu älykkäästi LED-valaistuksella. Koko tila on valoisa ja avara, kiitos korkeiden julkisivuikkunoiden, jotka muodostavat myös näyttävän kokonaisilmeen rakennukselle.

Kirjastohankkeen arkkitehtinä on ollut Kirsti Sivén ja Asko Takala Arkkitehdit Oy, pääarkkitehteinä Asko Takala ja Tuula Nurmi. Urakoitsijat ovat olleet kankaanpääläisiä. Rakennusurakoitsijana toimi H.T.L. Rakenne Niinisalo Oy. Kirjastokalusteet hankittiin BTJ Finland Oy:ltä, muut kalusteet Isku Oy:ltä. Molemmilta yrityksiltä hankittiin myös suunnittelu kalusteostojen lisäksi.

Taide näkyy kirjastossa

Kirjaston lainausosaston ja lukusalin laajennusosaan hankittiin taideteos niin sanotulla prosenttiperiaatteella. Tämä on yleinen toimintatapa myös Kankaanpäässä. Teos valittiin hankkeen yhteydessä järjestetyn taideteoskilpailun kautta, jonka voitti SAMK Kuvataide Kankaanpään yksiköstä valmistunut kuvataiteilija Julia Kukkonen teoksellaan Fookus Pinea.

Kirjasto avataan peruskorjattuna ja laajennettuna torstaina 22.2.2018 klo 11. Sen jälkeen kirjasto toimii normaalein aukioloajoin eli arkisin klo 11–19 ja lauantaisin klo 10–14.

 

Lisätiedot:
Aini Lähteenmäki
kirjastotoimenjohtaja, Kankaanpään kaupunki
044 577 2422
aini.lahteenmaki@kankaanpaa.fi