Juhlavuosiartikkeli: Nuoret voivat hyvin Kankaanpäässä

Juhlavuosiartikkeli: Nuoret voivat hyvin Kankaanpäässä

Kuvateksti: Kauppalasta kaupungiksi muuttumisen kunniaksi järjestetyt nuorisotanssit vetivät silloisen ammattikoulun konehallin täyteen väkeä.

 

Nykypäivän kankaanpääläisnuoret voivat pääasiassa varsin hyvin, kertovat kaupungin etsivästä nuorisotyöstä vastaavat Noora Kuuskoski ja Mikaela Tervonen. Nuoret ovat nykyään avoimia ja tukevat toinen toisiaan silloin, kun elämä tuo tullessaan murheita.

– Kohtaamme työssämme nuoria, joilla on esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmia, mutta yleisesti ottaen nuorilla menee Kankaanpäässä hyvin. Nuorten oma asenne on hyvä ja myös apua uskalletaan pyytää, kun sitä tarvitaan, Kuuskoski kuvailee.

Tämän päivän nuoret haaveilevat pitkälti samoista asioista kuin menneinäkin vuosikymmeninä. Parisuhde ja myöhemmin perhe, oma asunto, auto ja työpaikka ovat arkisia, mutta samalla tärkeitä haaveita, jotka koskettavat monia.

– Lisäksi nuoret kaipaavat aikaa oman perheen kanssa. Vaikka teini kapinoisi ja tuntuisi etäiseltä, tosiasiassa nuoret haluavat yhdessäoloa ja juttuseuraa. Korona-aikana moni nuori on ollut iloinen perheen lisääntyneestä yhteisestä ajasta, Kuuskoski ja Tervonen sanovat.

Tervonen muistuttaa, etteivät nuoret useinkaan kaipaa mitään erikoista tekemistä, vaan esimerkiksi leffailta tai kesäinen uimareissu ovat arvokkaita asioita.

Menneiden vuosikymmenten tapaan nuoret kokoontuvat mielellään vain oleilemaan, juttelemaan ja pelailemaan. Kasvokkaisten tapaamisten lisäksi aikaa vietetään netissä, ja kavereihin pidetään yhteyttä verkossa vaikkapa pelaamisen yhteydessä. Myös frisbeegolfista on tullut suosittu vapaa-ajanviettotapa.

Kankaanpäässä ajelulla on aina ollut keskeinen rooli nuorten vapaa-ajassa. Välimatkat ovat pitkiä, joten moni hankkii 15-vuotiaana mopon ja myöhemmin oman auton.

– Kesällä nuoret viettävät paljon aikaa mökeillä ja rannoilla. Venesjärvellä on tänäkin kesänä ollut ruuhkaa, kun nuoret ovat kokoontuneet sinne hengailemaan! On mahtavaa huomata, että vaikka nuorille ei olisi järjestettyä toimintaa, he kyllä keksivät sitä itse, Tervonen ja Kuuskoski iloitsevat.

Teksti: Tytti Wallenius

Kuva: Kankaanpään kaupunginmuseon kuvakokoelma

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Kankaanpään Seudun kanssa.