Aluevaalit lähestyvät – vaaliuurnilla ratkeaa, ketkä päättävät alueen sote- ja pelastuspalveluista

Aluevaalit lähestyvät – vaaliuurnilla ratkeaa, ketkä päättävät alueen sote- ja pelastuspalveluista

Aluevaaleilla valittava Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuusto tulee vastaamaan tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä koko Satakunnassa. Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyy 12.1 ja jatkuu 18.1. asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022.

Vuoden 2023 alusta vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Se, miten uudistus vaikuttaa kankaanpääläisten elämään, riippuu pitkälti aluevaltuuston kokoonpanosta. Tällä hetkellä Kankaanpään sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta vastaa Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä eli PoSa.

– Aluevaltuusto tulee päättämään muun muassa siitä, missä sijaitsee lähin terveyskeskuksesi, hammashoitolasi ja lääkäripäivystyksesi. Aluevaltuusto tekee päätöksiä myös palvelutasosta, eli siitä, miten nopeasti hoitoon pääsee ja missä vanhukset hoidetaan, selventää Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Lisäksi aluevaltuusto päättää muun muassa siitä, missä sijaitsee palokunta ja miten koulujen kuraattoripalvelut eli oppilashuolto toteutetaan.

Kunnat jatkavat hyvinvoinnin edistämistä

Vaikka kunnat eivät olekaan enää vastuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä, niillä säilyy edelleen merkittävä rooli kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä linjaa, että kuntien on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä ja että kunnilla on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy kunnan muihin lakisääteisiin tehtäviin. Tämä edellyttää myös tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen päättäjien ja kuntien välillä.

Ennakkoäänestys lähestyy ja ehdokkaat ovat aloittaneet vaalityönsä. Kaupunginjohtaja Hatanpää on tyytyväinen Kankaanpään ehdokasvalikoimaan.

– Meillä on ehdolla erittäin hyviä ehdokkaita useista eri puolueista. On siis vain äänestäjistä kiinni, ketkä sosiaali- ja terveyspalveluista tulevaisuudessa päättävät. Kannustan kaikkia äänestämään ja olemaan näin mukana vaikuttamassa koko alueemme hyvinvointiin!

 

Lue lisää vaaleista Kankaanpäässä täältä.

Aluevaalien tarkat äänestysajat ja -paikat löytyvät Kankaanpään verkkosivuilta.