Juhlavuosiartikkeli: Kunnan tuki yrityksille muuttunut vuosikymmenten varrella

Juhlavuosiartikkeli: Kunnan tuki yrityksille muuttunut vuosikymmenten varrella

Kuvateksti: Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion teollisuuspuiston toimijat tunnetaan kiertotalouden edelläkävijöinä.

Kankaanpään kaupunki alkoi tarjota apua ja yritysneuvontaa 1980-luvun puolivälissä. Sitä ennen Kauppa- ja teollisuusministeriön konttori palveli yrityksiä Porissa. Torsti Myllymäki muistelee, että kahdeksankymmentäluvun paikkeilla hänen työnsä tilitoimistossa oli pitkälti erilaisten investointianomusten ja kehittämisprojektien rahoitushakemusten täyttämistä.

– Enää ei annettu rahaa vain koneiden ja laitteiden hankintoihin, vaan toimintaa piti kehittää. Kun yrityspalvelut siirtyivät kaupungille, etenkin aloittelevat yrittäjät oli helppo ohjata meidän toimistomme sijaan suoraan sinne, Myllymäki sanoo.

Varsinaiset yrityspalvelut Kankaanpäähän perustettiin vuonna 1986 kun yhtiömuotoiset elinkeinopalvelut saivat alkunsa. Sen jälkeen Kankaanpäästä on muodostunut vahva rakennustuoteteollisuuden keskittymä, jossa avaintekijöinä on kansainvälisiä suuryrityksiä. Tulevaisuuden elinkeinoelämä näyttää myös aiempaa vihreämmältä.

– Honkajoen yhdistyttyä Kankaanpäähän elintarvikepuolestamme tuli vihreämpi juuresviljelyn ja kasvihuoneiden ansiosta. Lisäksi tulossa on lisää tuulivoimaa ja ehkä myös aurinkovoimaa. Meillä on oma energiayhtiö, jonka katse on vahvasti tulevaisuudessa ja uusiutuvissa ratkaisuissa sekä kiertotaloudessa, Marko Rajamäki kehuu.

Kaupungin rooli yritysten tukemisessa on vuosikymmenten varrella muuttunut. Nykyään kaupungin tehtävä on erityisesti luoda toimivat peruspuitteet yritystoiminnalle. Se tarkoittaa niin infrastruktuurin ylläpitoa kuin koulutuksen tukemista ja viihtyisän asuinympäristön mahdollistamista. Näissä asioissa Kankaanpää on onnistunut varsin hyvin.

– Meillä on laajat kouluttautumismahdollisuudet, runsaasti palveluita, taidetta ja kulttuuria sekä puhdas ja kaunis luonto ympärillämme. Täällä on aina arvostettu sitä, miltä kaupunki näyttää, ja mielestäni Kankaanpää on varsin viihtyisä, toimiva ja edistyksellinen kaupunki. Elinkeinoelämän rakenne elää ja muuttuu, mutta niin sen on tarkoituskin, Rajamäki tiivistää.

Teksti: Tytti Wallenius

Kuva: Martti Tikka / Kuvaseura Pikseli

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Kankaanpään Seudun kanssa.