Lukiolaiset ottivat taiteellaan koulun seinätilat haltuun

Lukiolaiset ottivat taiteellaan koulun seinätilat haltuun

Kankaanpään Yhteislyseon sekä SAMK Kankaanpään Taidekoulun yhteistyönä on syntynyt 14:n lukiolaisen tekemänä kolme suurta taideteosta lukion tiloihin. Taiteellinen yhteistyö on jatkoa viime kevään Purkutalo-taideprojektille.

Paikkasidonnaista taidetta

Syksyllä kerran viikossa Taidekoululla kokoontuneet lukiolaiset maalasivat työpajan vetäjien johdolla kolme noin kaksi metriä leveää sekä puolitoista metriä korkeaa teosta. Töiden lähtökohtana oli lukion arkkitehdin visio laivamaisesta rakennuksesta, josta opiskelijat hakivat inspiraatiota teoksiinsa. Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Anna Kallion ja Annika Närhen suunnittelema työpaja sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta, sekä kannusti opiskelijoita itsenäiseen työskentelyyn ja ajan hallintaan. Tuloksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta, joissa näkyy niin teosten sijoituspaikan vaikutus kuin opiskelijoiden oma kädenjälki.

Jatkoa edeltävältä lukuvuodelta

Lukion ja Taidekoulun yhteistyötä päästiin ihailemaan myös viime keväänä, kun viisi lukiolaista maalasi tiimiviikkojen aikana seinämaalaukset Purkutalo-taideprojektissa. Kankaanpään Yhteislyseon lisäksi mukana oli Honkajoen lukion oppilaita. Anna Kallion ja Pinja Sietiön suunnitteleman sekä Annika Närhen vetämän työpajan jälkeen lukiolta tuli toivetta samanlaiselle yhteistyölle syksyllekin ja niin uutta maalaustyöpajaa lähdettiin suunnittelemaan. Mukaan osallistuikin tuttuja kasvoja keväältä, ja syksyn myötä lukiolaisilta on jo tullut toivetta uuden seinämaalauspajan toteuttamiselle.

Työpajan maalaukset on ripustettu lukion yläkertaan; yksi porraskäytävään ja kaksi opiskelijoiden olohuoneen oven kummallekin puolelle. Keskiviikkona 25.1. kello 17.30 teosten äärellä pidetään julkistustilaisuus. 

Kuva: Annika Närhi

Lisätiedot:

Yhteislyseon rehtori Mari Fabig, Kankaanpään kaupunki, p. 044 577 5280, mari.fabig@kankaanpaa.fi
Opiskelija Anna Kallio, p. 0400 944 828, Satakunnan ammattikorkeakoulu, kuvataiteen koulutusohjelma
Opiskelija Annika Närhi, p. 044 277 1006, Satakunnan ammattikorkeakoulu, kuvataiteen koulutusohjelma