Lukuliike koulussa -kiertue vieraili Kankaanpäässä

Lukuliike koulussa -kiertue vieraili Kankaanpäässä

Lukuliike koulussa -kampanjassa nuorille tutut julkisuuden henkilöt innostavat lukemaan. Julkisuuden henkilöt ovat mukana kertomassa omia kokemuksia kirjoista ja lukemisesta, jotta saataisiin myös nuoret ymmärtämään lukemisen tuomia mahdollisuuksia. Lukuliike koulussa -kampanjaan haki mukaan 800 koulua, joista 40 sai suuremman Lukuliike -koulutapahtuman tänä lukuvuonna. Kankaanpään keskustan koulu valikoitui hyvän hakemuksen myötä yhdeksi näistä kouluista ja tapahtuma järjestettiin siellä perjantaina 10.5.

Kankaanpäähän saapuivat Putouksesta tunnettu näyttelijä Terhi Suorlahti sekä monipuolinen kirjailija Roope Lipasti. He kertoivat omia tarinoitaan kirjoista ja lukemisesta sekä vastasivat oppilaiden erilaisiin kysymyksiin.

Terhi Suorlahti kertoi, että tarvitsee työssään paljon lukemista ja kirjallisuutta. Hän tekee paljon tutkimustyötä, jotta voi eläytyä ja luoda hahmoja paremmin. Hän kertoi, että Putous-hahmo ”tosi täti” vaati noin kahden kuukauden työn ennen kuin hahmo valmistui. Suorlahti kertoi myös lempikirjoistaan ja miten ne ovat vaikuttaneet hänen elämäänsä. Suorlahden mielestä lukeminen opettaa myötätuntoa ja auttaa myös ymmärtämään erilaisia ihmisiä.

Roope Lipasti kertoi kuinka hän lapsuudessaan matkusti paljon ympäri maailmaa, välillä avaruuteen, villiin länteen sekä joskus muinaiseen Egyptiin. Matkat eivät kuitenkaan olleet tosia vaan hän oli matkustanut mielikuvituksensa avulla lukemalla kirjoja. Lipastin mukaan ”lukeminen on tehnyt minusta minut”. Lipasti kertoi kirjailijan työn monipuolisuudesta, mutta korosti kuinka kaikkia töitä aina lehtiartikkeleista elokuvakäsikirjoituksiin yhdistää tarinan kehittäminen. Lukunäytteiden kautta Lipasti myös avasi joidenkin kirjojensa hahmojen taustoja.

Oppilaat saivat myös kysellä Roopelta ja Terhiltä kysymyksiä, tässä muutamia vastauksineen:

  • Kuinka monta kirjaa olette lukenut?

R= Ainakin yli 1000, kunhan muistaa lukea vähän joka päivä.

T= 100 ehkä jopa 1000

  • Ikänne?

R= 48, ja kolottaa kyllä, Lipasti vitsaili

T= 44

  • Onko kirjojen kirjoittaminen kivaa ja meneekö ikinä kärsivällisyys?

R= Kivaa ja kamalaa, siinä on iso työ ja välillä on hurjan mukavaa että ei niin mukavaa. Voi kyllä, haluan saada kaikki heti valmiiksi, että sitä joutuu vähintään 1 vuoden naimisissa kirjan kanssa.

  • Elokuvat vai kirjat?

T= Molempia tarvitaan, kirjoissa saa itse päättää miltä tarina näyttää kun elokuva on päätetty valmiiksi.

R= Jos jompikumpi pitää valita niin kirjat vaikka rakastan elokuvia.

Tämän uutisen on laatinut Sataedun markkinointiviestinnän opiskelija Jenni Polvi osana työssäoppimisjaksoaan.