Taideopiskelijat toteuttivat taideteoksia suoluontopolulle Hämeenkankaalla

Taideopiskelijat toteuttivat taideteoksia suoluontopolulle Hämeenkankaalla

Kuva: Laura Koivumäki

Hämeenkankaan Vaarinnevankeitaalla on tehty luontopolkuopastus SAMK:n taidepiskelijoiden toimesta. Taideteokset johdattelevat tutustumaan suoluontoon ja suon historiaan moniaistisesti ja toiminnallisesti. Teokset ovat Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulun opiskelijoiden Anni-Maaria Leppäsen ja Sade Marilan toteuttamia ja ne on suunnattu 5–10-vuotiaille lapsille.

”Leikkisät ja yllätykselliset teokset innostavat havainnoimaan suoluontoa kaikilla aisteilla ja sukeltamaan mielikuvituksen kautta suon historiaan. Luontopolulla lapsilla on mahdollisuus eläytyä suolla vallitsevaan tunnelmaan ja luontoon ja saada näin merkityksellisiä luontosuhdetta tukevia luontokokemuksia”,  toiminnanjohtaja Terttu Hermansson Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkista kertoo.

Teokset kannustavat myös luontopolun kulkijoita luovuuteen. Immateriaalinen ympäristötaideteos Esitysestradi kannustaa lapsia tekemään taukopaikalla oman ympäristötaideteoksen, joka voi olla itse keksitty ja ääneen lausuttu runo, räppi, tarina, laulu tai ajatus. Teos lausutaan tai lauletaan suolle tai suon hengelle sille varatulla ”estradilla”, joka on pöytien läheisyydessä sijaitseva tasainen kivi.

Reliefit Korva, Nenä, Silmä, Käsi ja Suu vihjaavat kuuntelemaan suon äänimaisemaa, haistelemaan suon tuoksuja, katselemaan maisemia, tunnustelemaan suon elementtejä.

Suon kerrostumia havainnollistetaan puun runkoon omille korkeuksilleen ripustetuilla kylteillä, joihin kuhunkin on kirjoitettu suokerroksen nimi ja korkeus suon pohjasta. Omaa kehon pituutta voi verrata kylttien korkeuteen ja näin saa tietää, kuinka syvällä suossa on.

Vaarinnevankeitaan suoluontopolku on 2,7 kilometrin mittainen ympyräreitti. Helppo ja perheystävällinen reitti esittelee Hämeenkankaan eteläpuolella sijaitsevan viehättävän suon. Reitin lähtöpiste on Vaarinnevankeitaan pysäköintialue.

Vaarinnevankeitaan suoluontopolun taideteokset on toteutettu Metsähallituksen hallinnoimassa maaseuturahoitteisessa Löydä LH Geopark -hankkeessa.

Lisätietoja:

SAMK Kankaanpään taidekoulun opiskelija Anni-Maaria Leppänen, 044 971 59 21, anni-maaria.m.leppanen@student.samk.fi

SAMK Kankaanpään taidekoulun opiskelija Sade Marila, 040 523 53 24, sade.m.marila@student.samk.fi

SAMK Kankaanpään taidekoulun lehtori Tomi Kuusimäki, 044 710 6113, tomi.kuusimaki@samk.fi

Toiminnanjohtaja Terttu Hermansson, Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark, 040 675 7363, terttu.hermansson@lhgeopark.fi

Asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas, Metsähallitus, Luontopalvelut, 020 639 6671, sari.airas@metsa.fi

Hämeenkangas