Kankaanpään kaupungin talousarviotiedote 2024: Palvelustrategialla luodaan keinoja uuden tasapainotilan saavuttamiseen

Kankaanpään kaupungin talousarviotiedote 2024: Palvelustrategialla luodaan keinoja uuden tasapainotilan saavuttamiseen

Kankaanpään kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2024 talousarviota ja vuosien 2025–2026 taloussuunnitelmaa 18.12. pidettävässä kokouksessa.

Mukava arki ja kuntalaisten osallistaminen

Vuoden 2024 talousarviovuoden toiminnalliset tavoitteet on edellisen vuoden tapaan johdettu kaupungin strategiasta. Yksi strategian kulmakivistä on mukava arki kuntalaisille ja talousarvion toiminnallisia tavoitteita on asetettu sen mukaisesti.

Mukava arki on näkynyt panostuksena palveluihin sekä investointeihin.

Kaupungin asukkaille on talousarvioehdotuksessa varattu 50 000 euroa osallistuvaan budjetointiin. Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat halutaan mukaan päättämään edellä mainitun rahan käytöstä.

Talousarvio ei sisällä merkittäviä palvelutason muutoksia. Kankaanpään kaupungin palvelutaso on kehittynyt viime vuosina, tämän on taannut osaava henkilökunta ja mittavat investoinnit kouluihin, päiväkoteihin ja liikuntapalveluihin.

Talousarvion valmistelun lähtökohdat

Kuntataloudessa koettiin vuonna 2022 kolmas peräkkäinen vahva vuosi ja vuodesta 2023 on muodostumassa myös taloudellisesti positiivinen. Kuluvan vuoden lopussa kertynyttä ylijäämää ennakoidaan olevan yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Taloussuunnitelmakauteen 2024–2026 liittyy paljon muutoksia. Kankaanpäältä poistuu vuoden 2023 jälkeen miljoonan euron kuntaliitosavustus. Lisäksi menotasoa ovat lisänneet inflaatio sekä sopimuksiin perustuneet palkankorotukset. Hyvinvointialueuudistuksen vaikutukset vähentävät valtionosuuksien tasoa vuodesta 2023 vuoteen 2024 yli 1,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi vuosille 2025 ja 2026 ennakoidaan kaikkien kuntien peruspalveluiden valtionosuuden edelleen laskevan, johtuen hyvinvointialueuudistuksen rahoituksen tarkistuslaskennasta.

Verotulojen ennakoidaan vähentyvän vuoden 2023 tasosta. Tähän vaikuttaa sekä hyvinvointialueuudistuksen muutokset verotulojen jakaumaan sekä yleinen talouden taantuma.

Suunnitelmakauteen sisältyvät TE-alueuudistus vuonna 2025 ja lisäksi kuntien valtionosuusjärjestelmää ollaan uudistamassa. Näiden vaikutukset kuntatalouteen ovat osin epäselviä. Lisäksi kuntien ja hyvinvointialueen välisellä yhteistyöllä on merkittävä vaikutus sekä talouteen että alueen elinvoimaan.

Lähtökohtana edelleen tasapainoinen talous

Vuoden 2024 talousarvioehdotus on yli miljoona euroa alijäämäinen. Taloussuunnitelmavuodet 2025–26 ovat lisäksi yhteensä noin viisi miljoonaa euroa alijäämäisiä. Koska kaupungilla on kertynyttä ylijäämää, on talousarvioehdotus kuntalain näkökulmasta tasapainoinen.

Alijäämäinen talouskehitys vaikuttaa kuitenkin pidemmällä aikavälillä uhkaa talouden tasapainon säilymiseen. Talousarvioehdotus sisältääkin kaupunginjohtajan ehdotuksen palvelustrategian laatimiseksi.

”Kaupungilla on aiemmasta hyvästä talouskehityksestä johtuen kertynyttä ylijäämää, jolloin suunnitelmakauden lopussa kumulatiivinen ylijäämä olisi vuosien 2024–26 negatiivisesta kehityksestä huolimatta noin kolme miljoonaa euroa. Yhteistyössä henkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa laadittavassa palvelustrategiassa luodaan kuitenkin keinoja muuttuvan kunnan uuden tasapainotilan saavuttamiseen” kuvailee kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Investointitaso edelleen korkea

Taloussuunnitelmakauden investointitaso on yhteensä noin 12 miljoonaa euroa. Tämä on hieman pienempi edellisvuosien tasoon verrattuna, mutta investointitaso on edelleen melko korkea, mutta kaupunki haluaa edelleen vahvistaa investointien myötä kaupungin vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta.

Nettoinvestointien määrä vuodelle 2024 on kaupunginhallituksen ehdotuksessa 5,3 milj. euroa. Vuodesta 2023 poiketen vuosikate ei riitä kattamaan investointien rahoitusta.

Talousarvion mukaan ensi vuonna otetaan uutta lainaa 12 milj. euroa ja lyhennetään lainoja 10,5 milj. euroa. Nettomääräinen lainojen lisäys on näin 1,5 milj. euroa. Vuoden 2024 aikana lainakanta tulee ennakoidun mukaan olemaan noin 56,5 miljoonaa euroa, kun sen tilinpäätöksessä 2023 ennakoidaan olevan 55 miljoonaa euroa. Suunnitelmakauden lainakanta tulisi ehdotuksen mukaisella kehityksellä olevan noin 59 miljoonaa euroa. Korkomenojen muutosta hillitsee kuitenkin kaupungin lainasalkun merkittävä suojaustaso.

 

Lisätiedot:

Mika Hatanpää, kaupunginjohtaja, Kankaanpään kaupunki, puh. 044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi