Honkajoen yhteiskoulussa on todettu kaksi COVID-tapausta, jotka johtavat 109 henkilön etäopetukseen

korona Honkajoen yhteiskoulu

Ilmakuva Honkajoen yhteiskoulusta: Martti Tikka

PoSan COVID-tilanne on huonontunut nopeasti, tänään Honkajoen yhteiskoulussa on todettu 2 koronavirusinfektiota. Tartunta on jatkotartunta jo aiemmin todetusta infektiosta. PoSan ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavat viranomaiset ovat yhteistyössä Honkajoen ja Kankaanpään sivistystoimen kanssa selvittäneet tartunnalle altistuneita henkilöitä. Tartuttavuusaika alkaa kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua ja siksi on jouduttu selvittämään kontakteja 23-25.11.20 välisenä aikana. Tartunnanjäljitys on aloitettu ja kaikki altistuneet kontaktoidaan. Altistuneita on paljon sekä yläkoulussa että lukiossa ja opetuksen järjestämisen kannalta on katsottu järkeväksi siirtää koko yhteiskoulu etäopetukseen. Opettajat ja muu henkilökunta ovat käyttäneet maskeja ja he eivät ole altistuneet.

Altistuneet määrätään 10 vuorokauden karanteeniin viimeisestä altistuspäivästä lukien. Koska tieto altistuksesta saatiin vasta tänään, useimpien kohdalla karanteeniaika on 26.11.- 6.12.20.

Koulu on ollut yhteydessä koulun oppilaisiin Wilma-viestin kautta ja samaa reittiä käyttäen välitetään altistuneille myös kirjallinen karanteeni ohje. PoSan tartunnanjäljittäjät pyrkivät olemana puhelimitse yhteydessä kaikkiin karanteeniin asetettaviin henkilökohtaisesti viimeistään huomenna 27.11.20, osa on tavoitettu jo tänään.

Alakoulun luokat 1-5 eivät ole altistuneet ja he jatkavat lähiopetuksessa ja koulukuljetukset järjestetään tavanomaisesti.

Karanteeni ei koske altistuneen perheenjäseniä ja he saavat liikkua normaalisti. Jos kuitenkin karanteeniin määrätty sairastuu, hänet on vietävä testiin ja tällöin perheenjäsenten tulee odottaa kotona testivastausta.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vrk, mutta se vaihtelee 1-10 vrk välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia on tärkeää hakeutua testiin pikaisesti.

Oireettomia ei ole syytä testata. Testauksen avulla ei voida lyhentää karanteeniaikaa.

Jos sinulla on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita flunssapkl:lle 02 577 3265.  Terveysaseman ollessa suljettuna, voidaan soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117.

Kankaanpäässä 26.11.20

Margit Seppälä
PoSan tartuntatautivastaava lääkäri

Anu Sorvali
PoSan tartuntautihoitaja

Liitteet

Karanteeniohje (PDF)