Kankaanpään kaupunki ottaa käyttöön uusia ohjeistuksia koronatilanteeseen liittyen

korona kuvituskuva

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän 20.11. antamien tietojen mukaan koronatilanne on Satakunnassa vielä maakuntana perustasolla, mutta Porin ja Rauman alueiden katsotaan olevan kiihtymisvaiheessa. Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) alueella tartuntoja on ollut yhteensä viisi, joista viimeisin todettiin 19.11. Kankaanpäässä.

Kankaanpään kaupunki ottaa tässä vaiheessa käyttöön uusia ohjeistuksia koronatilanteeseen liittyen.

– Näillä ohjeistuksilla pyritään edistämään sekä kaupungin työntekijöiden, että kaupunkilaisten asiakkaiden turvallisuutta ja estämään tartuntojen laajempaa leviämistä, kertoo kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Maskikehotus asiakaspalvelutilanteisiin työntekijöille sekä suositus asiakkaille

Viimeisimpään todettuun koronatapaukseen liittyen PoSan tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Margit Seppälän suosituksen mukaisesti kaupungin koulujen henkilöstö ottaa käyttöön maskit.

Kaupungin työntekijöitä kehotetaan käyttämään kasvomaskia myös asiakaspalvelutilanteissa, erityisesti julkisissa sisätiloissa. Tämä koskee liikuntakeskusta, kirjastoa, museota, nuorisotilaa sekä muita toimipisteitä, joissa on asiakaspalvelua sekä muita asiakastapaamistilanteita. Maskienkäyttökehotus ei koske varhaiskasvatusta.

Muu asiointi kaupungin työntekijöiden kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse. Välttämättömiä asiakaskäyntejä ja tapaamisia varten pyydetään tekemään ajanvaraus.

Kaupungin toimistojen ovet tällä hetkellä pääsääntöisesti suljettuina. Toimistojen ovilla on toimintaohjeet puhelinnumeroineen, mikäli saapuu paikalle ilman sovittua aikaa.

Tapaamistilanteissa myös asiakasta suositellaan käyttämään maskia. Mikäli maskia ei ole mukana, kaupunki tarjoaa sellaista käytettäväksi. Kyseessä on suositus ja asiakkaat saavat palvelunsa Kankaanpään kaupungilta, vaikka maskia ei jostain syystä käyttäisi.

– Kaupunki on varautunut maskien saatavuuteen tekemään hankintasopimuksen Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa, kertoo kaupunginjohtaja Hatanpää. – Maskeja on tulossa esimerkiksi ensi viikolla kaupungin varastolle 20 000 kpl.

Kokoontumisia ja fyysisiä kontakteja pyritään välttämään

PoSan ylilääkärin ohjeen mukaan yli 10 hlön palavereissa ja tilaisuuksissa aikuisia suositellaan käyttämään maskia. Ei pelkästään koronan leviämisen ehkäisemiseksi vaan myös tavallisen flunssan ehkäisyyn ja sairaslomien välttämiseksi

– Kaupunki on jo siirtynyt kokouskäytännöissään pitkälti ns. hybridimalliin eli kokouksiin voi osallistua sekä paikan päällä, että etänä, sanoo hallinto- ja henkilöstöjohtaja Anna Vanhahonko. – Edelleen on voimassa 15.10. voimaan tullut valtakunnallinen julkisten alojen etätyösuositus. Kaikissa töissä, joissa työtehtävät mahdollistavat etätyön, tulisi mahdollisuuksien mukaan siirtyä etätöihin. Etätyöstä sovitaan oman esimiehen kanssa.

Kaupunki myös korvaa vuosittain järjestettävän henkilökuntajuhlan työntekijöille jaettavilla jouluisilla lahjakorteilla paikallisiin kankaanpääläisiin liikkeisiin. Työntekijöitään suositellaan myös pidättäytymään erilaisista vapaa-ajalla tehtävistä yli 10 hengen kokoontumisista, kuten pikkujouluista, yhdessä työkavereiden kanssa.

Useamman henkilön altistuminen samanaikaisesti voi hankaloittaa monen toimipisteen toimintaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös muilla työpaikoilla.

Alueellisia suosituksia ja ohjeistuksia tulee noudattaa

Kankaanpään kaupunki kehottaa noudattamaan Satakunnan suositusta kasvomaskien käytöstä. Kasvomaskia suositellaan käytettävän aina, kun turvavälin pitäminen ei ole mahdollista ja erityisesti tapahtumissa, joihin kokoontuu paljon ihmisiä. Kasvomaskia tulee käyttää joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja kun saapuu riskialueelta.

Porissa ja Raumalla suositellaan epidemian kiihtymisvaiheen vuoksi maskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa esimerkiksi kaupoissa, ostoskeskuksissa, kulttuuritapahtumissa, pukuhuoneissa, samoin sosiaali- tai terveyspalveluissa asioidessa.

Vaikka tilanne Kankaanpäässä ei ole vielä samalla tasolla, suosittelee kaupunki käyttämään maskia vastaavissa tilanteissa, jotta taudin leviäminen pystytään ehkäisemään. Maskin käyttö on sekä hyödyllistä itselle, että huomaavaista muita ihmisiä kohtaan.

PoSa jakaa vähävaraisille kertakäyttöisiä suu-nenäsuojuksia Kankaanpään hyvinvointikeskuksessa (Torikatu 4).

Edelleen kaupunki muistuttaa muista keskeisistä koronan leviämistä rajoittavista keinoista: hyvä käsihygienia, turvavälit, kontaktien ja turhan liikkumisen vähentäminen. Koronavilkku-sovelluksen lataaminen puhelimeen on erittäin suositeltavaa.

Koronatestiin on hakeuduttava jo lievien oireiden ilmaannuttua. Soita Kankaanpäässä heti PoSan flunssapoliklinikalle p. 02 577 3265, josta saa näytteenottoajan ja saapumisohjeen. Flunssapoliklinikan puhelinneuvonta on avoinna ma-pe klo 8-16 ja la-su klo 9-15.

Lisätietoja

Mika Hatanpää, kaupunginjohtaja
044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi

Anna Vanhahonko, hallinto- ja henkilöstöjohtaja
044 577 2213, anna.vanhahonko@kankaanpaa.fi