Pohjois-Satakunnan alueella on todettu useita COVID-joukkoaltistumisia, Pohjois-Satakunta on siirtynyt leviämisvaiheeseen

korona kuvituskuva

PoSan COVID-tilanne on nopeasti huonontunut kahden päivän aikana. Tänään pidetyssä kokouksessa, johon osallistuivat Pohjois-Satakunnan kuntien johtajat, PoSan tartuntataudeista vastaavat viranomaiset ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri alueen todettiin siirtyneen leviämisvaiheeseen.

Viimeisten 14 vrk:n aikana on todettu 14 COVID–tartuntaa, joista 12 vastaukset saatu eilisen ja tämän päivän aikana.  Tartuntojen lähteet ovat tiedossa ja ne liittyvät pääosin kahteen tartuntaketjuun.

Tilanteeseen liittyy useita joukkoaltistumisia. Viime viikolla tiedotettiin Honkajoella ravintola Harakassa ja Karviassa Matinsuon kylätalossa tapahtuneista altistuksista.

Uudet todetut tapaukset ovat johtaneet useisiin joukkoaltistuksiin 23-25.11.2020 välisenä aikana (COVID voi tarttua 2 vuorokautta ennen oireiden alkua)

  • Kankaanpäässä päiväkoti Havussa kaksi päiväkotiryhmää ja 6 työntekijää karanteeniin
    • Päiväkodin altistuneet työntekijät ja lapset ovat asetettu karanteeniin, muuten varhaiskasvatus toimii normaalisti.
  • Honkajoen lukiossa 5 karanteeniin ja yläkoulun karanteeneja parhaillaan kontaktoidaan
    • Honkajoella yläkoulu ja lukio ovat siirtyneet etäopetukseen. Opettajat ja muu henkilökunta ovat käyttäneet maskeja ja he eivät ole altistuneet. Koulu on ollut yhteydessä koulun oppilaisiin Wilma-viestin kautta ja altistuneille on lähetetty karanteeniohjeet
    • Sählykoulussa on altistunut ja karanteeniin asetettu 18
  • Pomarkun kunnan liikuntatilassa lentopallo-ottelussa altistunut 18 henkilöä
  • Attendon hoivakodissa Villa Rauhalassa Honkajoella ja Anna-kodissa Karviassa on todettu COVID-tapaukset, joiden johdosta on menossa laaja selvitys yhteistyössä Satasairaalan kanssa.

Villa Rauhalan ja Karvian Anna-kodin henkilökunnassa on todettu sairastuneita ja kaikki altistuneet on asetettu karanteeniin ja työjärjestelyjä tehdään ja riittävä hoitajamitoitus turvataan. Toistaiseksi asukkaat ovat terveitä. Kaikista asukkaista ja henkilökunnasta on tänään otettu COVID-näytteet ja vastaukset saadaan iltaan mennessä. Vastauksien perusteella valmistellaan tarvittavat jatkotoimenpiteet ja kaikki mahdollinen tehdään asukkaiden suojelemiseksi, intervalleja ei toistaiseksi järjestetä, eikä uusia asukkaita oteta. Omaisia on asiasta tiedotettu ja hoitokoteihin on asetettu vierailukielto.

Altistuneet määrätään 10 vuorokauden karanteeniin viimeisestä altistuspäivästä. Useimpien kohdalla karanteeniaika on 25.11.- 5.12.20 tai 26.11-6.12.20. Sairastuneet saavat eristyspäätöksen.

Sairastuneiden perheenjäsenet määrätään karanteeniin, mutta karanteeniin määrättävien altistuneen perheenjäsenet eivät voi tartuttaa eteenpäin ja he saavat liikkua normaalisti. Jos kuitenkin karanteeniin määrätty sairastuu, hänet on testattava ja tällöin perheenjäsenten tulee odottaa kotona testivastausta.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vrk, mutta se vaihtelee 1-10 vrk välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia on tärkeää hakeutua testiin pikaisesti.

Oireettomia ei ole syytä testata muutoin kuin selvitettäessä hoitokodeilla epidemian mahdollista leviämistä. Tätä toimintaa ohjaa infektiolääkäri. Testauksen avulla ei voida lyhentää karanteeniaikaa.

Jos sinulla on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita flunssapkl:lle 02 577 3265.  Terveysaseman ollessa suljettuna, voidaan soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117.

Kankaanpäässä 27.11.20

Margit Seppälä

PoSan tartuntatautivastaava lääkäri

 

Raija Uusitalo-Seppälä

Satasairaalan infektioylilääkäri ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri