Korona-tiedottamisen pääsivu – www.kankaanpaa.fi/korona

korona kuvituskuva

(päivitetty 27.12.2022 klo 9.00)

Tätä sivua päivitetään aina koronarajoitusten ja -ohjeiden muuttuessa sekä Satakunnan kokonaistilanteen osalta aina alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän kokouksen/tilannekatsauksen jälkeen.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 16.12.2022 ja todennut, että ilmaantuvuus on edelleen korkea ja positiivisten näytteiden osuus on nyt 37 % otetuista näytteistä. Herkästi tarttuvat omikron BA.5 on edelleen valtavirus, mutta myös uusia variantteja on ilmaantunut alueelle. Rokotusten ansiosta taudin vakavuusaste on selvästi vähentynyt ja sairaalaan joutuminen on harvinaisempaa.

Kankaanpään kaupungin toiminnot:

 • Varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu ennallaan. Peruskoulut ja lukio jatkavat lähiopetuksessa. Maskisuosituksesta varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisen asteen opetuksessa on luovuttu. Työntekijät voivat halutessaan jatkaa maskin käyttöä työssään.
 • Kaupunginkirjasto, museo ja nuorisotilat ovat avoinna hygieniaohjeistukset huomioiden. Kaupungin sisäliikuntatilat ovat avoinna kaikille käyttäjille hygieniaohjeistukset huomioiden. Tiloihin otetaan normaalimäärä asiakkaita. Tilojen käyttäjiltä ei edellytetä koropassia.
 • Valtakunnallisen linjan mukaisesti kaupungilla ei ole enää etätyösuositus voimassa. Työn luonteen salliessa etätöiden tekemisestä voi sopia oman esimiehen kanssa siten, että etätöitä tehdään enintään kahtena päivänä viikossa.

Muut suositukset ja rajoitukset:

 • THL on 14.4.2022 poistanut yleisen maskisuosituksen ja Satakunnassa toimitaan sen mukaisesti. Tietyissä tilanteissa maskin käyttöä edelleen suositellaan, katso tarkemmat ohjeet täältä: Voimassa olevat alueelliset suositukset
 • Aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat olleen mahdollisia Satakunnassa 15.2.2022 alkaen. Kun rajoitukset on purettu, korostuvat tartuntojen välttämisessä yhä enemmän toimijoiden vastuu järjestää tapahtumat terveysturvallisesti eri tiloissa sekä osallistujien oma vastuu välttää lähikontakteja, huolehtia hygieniatoimista ja eristäytyä sairaana ollessaan.
 • Yksityistilaisuuksia koskevia rajoituksia tai suosituksia ei ole.

Viimeisimmät tiedotteet:


Tänne korona-infosivulle on koottu tietoa Kankaanpään kaupungin ajankohtaista koronavirustilanteeseen liittyvistä toimenpiteistä sekä muista aiheeseen liittyvistä asioista. Suora linkki sivulle on: www.kankaanpaa.fi/korona. Kaikki koronavirustilanteeseen liittyvät kaupungin uutiset sekä tärkeimmät linkit löytyvät sivun oikeasta laidasta tai mobiilissa sivun alaosasta. Suora linkki uutisiin: www.kankaanpaa.fi/category/korona

Kaupunki seuraa koronatilannetta ja on tarvittaessa yhteydessä tartuntatautiviranomaisten kanssa. Kaupunki suosittelee seuraamaan sekä PoSan että Satasairaalan tiedotuskanavia liittyen tautitilanteeseen, koronarokotuksiin ja -testeihin ym. epidemiaa koskeviin yksityiskohtiin:

 • Pohjois-Satakunnan alueella koronavirukseen liittyvän terveydellisen tilanteen hoidosta vastaa Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä (PoSa), jonka ohjeet löytyvät osoitteesta: PoSan koronasivu
 • Koko Satakuntaa koskevat ohjeistukset löytyvät Satasairaalaan koronatiedotussivulta: Satasairaalan koronasivu

Yleiset ohjeet ja suositukset

Kaupungin johtoryhmä seuraa tilanteen kehittymistä. Tarvittaessa reagoidaan nopeasti viranomaisten antamien ohjeistuksien mukaisesti.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) tekee tilannearvion ja antaa alueelliset suositukset STM:n ohjeiden mukaisesti. Pohjois-Satakunnan alueen kuntajohtajat, Kankaanpään kaupungin johtoryhmä sekä PoSan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Margit Seppälä arvioivat tilannetta koko Pohjois-Satakunnan osalta tilanteen niin vaatiessa.

Pohjois-Satakunnan alueella koronavirukseen liittyvän terveydellisen tilanteen hoidosta vastaa Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä (PoSa), jonka ohjeet löytyvät osoitteesta: www.eposa.fi. Tiedotteet julkaistaan kotisivuilla ja Facebookissa.

 

Pohjois-Satakunnan alueella koronavirukseen liittyvän terveydellisen tilanteen hoidosta vastaa Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä (PoSa), jonka ohjeet löytyvät osoitteesta: www.eposa.fi. Tiedotteet julkaistaan kotisivuilla ja Facebookissa.

Koronarokotuksista Pohjois-Satakunnan alueella vastaa Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä (PoSa).

PoSa tiedottaa rokotustilanteesta lehti-ilmoituksin (Kankaanpään Seutu) sekä verkkosivulla: PoSan rokotusseuranta

Yleisötilaisuudet

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat olleen mahdollisia Satakunnassa 15.2.2022 alkaen.

Kun rajoitukset on purettu, korostuvat tartuntojen välttämisessä yhä enemmän toimijoiden vastuu järjestää tapahtumat terveysturvallisesti eri tiloissa sekä osallistujien oma vastuu välttää lähikontakteja, huolehtia hygieniatoimista ja eristäytyä sairaana ollessaan.

AVI:n sivuilla on vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin.

Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia koskevia rajoituksia tai suosituksia ei ole.

THL on 14.4.2022 poistanut yleisen maskisuosituksen Suomessa lukuun ottamatta seuraavia tilanteita:

 • julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
 • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
 • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Maskin käyttöä on kuitenkin tärkeää jatkaa edelleen:

 • terveydenhuollon toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot, suun terveydenhuollon yksiköt, tms.)
 • ympärivuorokautisen hoivan yksiköt
 • vammaispalveluiden hoitoyksiköissä
 • vanhusten laitos- ja kotihoidossa

Suositus koskee sekä henkilökuntaa, että asiakkaita, potilaita ja vierailijoita.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti kotona pysymistä oireiden väistymiseen saakka.

Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti.

Lisätietoja kasvomaskin käytöstä THL:n verkkosivulla: Suositus kasvomaskien käytöstä

Maskien jakelu

Kasvomaskit tulee kustantaa lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulisi huolehtia, että vähävaraisimmat ja haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset saavat niitä ilmaiseksi. Mikäli et itse pysty hankkimaan suu-nenäsuojuksia, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä jakaa kertakäyttöisiä suu-nenäsuojuksia Kankaanpään hyvinvointikeskuksessa (Torikatu 4) sekä Honkajoen, Jämijärven, Karvian, Pomarkun ja Siikaisten peruspalvelukeskuksissa keskusten aukioloaikoina. Hyvinvointikeskuksessa ja peruspalvelukeskuksissa neuvotaan maskin käytössä.

Mikäli et pysty asioimaan peruspalvelukeskuksen jakelupisteen aukioloaikana, ole yhteydessä omaan keskukseen. Kankaanpään hyvinvointikeskus (Torikatu 4): 044 577 3272 Peruspalvelukeskukset, keskitetty ajanvaraus: 040 652 4340

Lisätietoja PoSan verkkosivulla: Suu-nenäsuojainten jakelu PoSan alueella

 

Harrastustoiminta

Harrastustoiminnassa ei enää ole voimassa rajoituksia, terveysturvalliset toimet on hyvä kuitenkin huomioida.

 

Kankaanpään kaupungin elinkeinopalvelut ylläpitää yrittäjän koronainfosivua osoitteessa: https://www.kankaanpaa.fi/yrittajalle

Asiointi kaupungin työntekijöiden kanssa suositellaan hoitamaan ensisijaisesti puhelimitse ja sähköpostitse. Kaupungin yhteystiedot löydät verkkosivulta: www.kankaanpaa.fi/yhteystiedot. Kaupungin vaihteesta saat myös yhteyden haluamaasi henkilöön: 02 57 700

2.3.2022

Valtakunnallisen linjan mukaisesti myöskään Kankaanpään kaupungilla ei ole enää etätyösuositus voimassa. Etätyöohjeen mukaisesti työn luonteen salliessa etätöiden tekemisestä on mahdollista sopia oman esimiehen kanssa siten, että etätöitä tehdään enintään kahtena päivänä viikossa.

 

 

Miten toimin jos epäilen tartuntaa?

COVID-infektion aiheuttaman hengitystieinfektion oirekuvaan voi kuulua kuume, yskä, nuha, hengenahdistus, kurkkukipu, haju- ja makuaistin menetys, päänsärky, poikkeava väsymys, huonovointisuus ja yleiskunnon lasku, painontunne rinnassa ja/tai lihaskivut sekä suolisto-oireet.

Vaikka sinulla olisi vain lieviä oireita, jää kotiin, sillä myös oireeton ja lieväoireinen voi tartuttaa tautia. Jos sinulla on oireita, älä mene töihin, kouluun tai harrastuksiin äläkä tapaa ystäviäsi tai sukulaisiasi.

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levitessä Suomessa nopeasti. Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Tämä on johtanut siihen, että tartunnanjäljityksestä on pitkälti tullut vaikuttamatonta.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan ja ennen töihin tai kouluun paluuta tulee olla vähintään kaksi vuorokautta oireeton.

Jos oireet kestävät yli 3 vuorokautta, kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä.

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen. Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa.

Tee oireista arvio omaolo.fi-sivustolla tai tarvittaessa soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon ajan varaamiseksi.

On erittäin suositeltavaa ladata tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-älypuhelinsovellus.

Sen voi ladata maksutta koronavilkku.fi -sivulta sekä sovelluskaupoista. Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle.os sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

Kaupungin toimenpiteet eri toimialoilla

Varhaiskasvatuksen yksiköiden toiminta jatkuu normaalisti.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnan maskisuosituksesta on luovuttu. Työntekijät voivat kuitenkin halutessaan jatkaa maskin käyttöä työssään.

Varhaiskasvatuksessa noudatetaan edelleen hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, vältetään turhia kontakteja sekä siivotaan tiloja tehostetusti. Varhaiskasvatukseen EI saa tulla sairaana. Varhaiskasvatus tiedottaa vanhempia tarkemmista toimintaohjeista.

Alakoulut

Alakoulut jatkavat lähiopetuksessa. Maskisuosituksesta perusopetuksessa on luovuttu. Työntekijät voivat kuitenkin halutessaan jatkaa maskin käyttöä työssään.

Kouluissa noudatetaan tehostettua käsihygieniaa ja vältetään ylimääräisiä kontakteja. Kouluun EI saa tulla sairaana. Koulut ovat lähettäneet huoltajille tarkempia ohjeistuksia Wilman kautta. Valtakunnallisia linjauksia koronatilanteen suhteen seurataan koulutoimessa tarkasti ja kouluissa on laadittu tarkat työsuunnitelmat mahdollisten tartuntatilanteiden varalta.

Yläkoulut

Yläkoulut jatkavat lähiopetuksessa. Maskisuosituksesta perusopetuksessa on luovuttu. Työntekijät voivat kuitenkin halutessaan jatkaa maskin käyttöä työssään.

 

Kankaanpään Yhteislyseo ja Honkajoen lukio jatkavat lähiopetuksessa.

THL on poistanut yleisen maskisuosituksen 14.4.2022 ja Satakunnan ATTR on tämän linjauksen mukaisesti poistanut maskisuosituksen toisen asteen oppilaitoksilta 19.4.2022 alkaen. Maskia voi edelleen käyttää oman harkinnan mukaan ja tietyissä tilanteissa se on suositeltavaa. Katso tarkemmat ohjeet täältä: https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset

 

Kankaanpään musiikkiopiston opetuksen järjestäjänä toimii 1.1.2021 alkaen Kankaanpään opisto / Pohjois-Satakunnan kansanopiston kannatusyhdistys ry.

Uudet verkkosivut ovat osoitteessa: https://kankaanpaanmusiikkiopisto.fi/

Toiminta tulee järjestää siten, että voidaan säilyttää turvavälit ja noudattaa tartuntatautilain pykälää 58 c ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”. Yleisötapahtumia voidaan toteuttaa samoin edellytyksin.

Lisätietoja: kirjasto.kankaanpaa.fi

 

 

Toiminta tulee järjestää siten, että voidaan säilyttää turvavälit ja noudattaa tartuntatautilain pykälää 58 c ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”. Yleisötapahtumia voidaan toteuttaa samoin edellytyksin.

Yhteydenotot: kaupunginmuseo@kankaanpaa.fi tai ma-pe klo 9-15, puh. 044 577 2788.

Kankaanpään kaupungin kaikki sisäliikuntatilat avataan myös aikuisten ja liikuntaryhmien käyttöön tiistaista 1.2.2022 alkaen. Tiloihin otetaan normaalimäärä asiakkaita, mutta hygieniasta huolehditaan. Koronapassia ei edellytetä missään tilassa.

Harrastustoiminnassa ei enää ole voimassa rajoituksia, terveysturvalliset toimet on hyvä kuitenkin huomioida.

 

 

 

Nuorisotilojen Ketun Golo ja Honkala toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää.

Kaupungin nuorisotyöntekijän sekä etsivän nuorisotyön yksilöohjaajat ovat tavoitettavissa myös puhelimitse, WhatsAppin välityksellä, sosiaalisen median kautta sekä sähköpostitse. Katso kaikki yhteystiedot: Nuorisotyö korona-aikana

Maa- ja metsätalousministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat tiedotteessaan ilmoittaneet, että koronaviruksen leviämistä talousveden välityksellä ei pidetä todennäköisenä.

Lisäksi Kankaanpään vesijohtovesi tulee erittäin hyvälaatuisista pohjavesiesiintymistä, joten käytettävä raakavesi on suojassa välittömältä kontaktilta ulkomaailman kanssa.

Jo normaalissa olosuhteissa vesilaitoksen työntekijät noudattavat hygieenisiä työtapoja, ja niitä on epidemian johdosta edelleen tiukennettu. Juomavettä voi edelleen käyttää normaalisti ilman tartunnan vaaraa.

Mikäli kiinteistö on pitkään poissa käytössä koronatilanteen takia, tulee hanaveden laatu varmistaa juoksuttamalla vettä. Ohjeet tähän löytyvät Vesilaitosyhdistyksen verkkosivuilta: https://www.vvy.fi/ajankohtaista/uutiset/varmista-kayttamatta-olleiden-rakennusten-hanaveden-laatu-juoksuttamalla-vetta/

 

Koronapalvelut

Kankaanpään seurakunta tarjoaa koronatilanteessa asiointipalvelua. Jos tarvitset apua ruokaostoksiin tai apteekissa käyntiin, voit soittaa seurakuntaan numeroon 044 713 3520 / Pasi Junnila, johtava diakoniatyöntekijä. Laadi kauppalista tai ostoslista valmiiksi ennen puhelua. Ruokaostokset tehdään Halpa-Hallista ja toimitetaan sinulle seuraavana arkipäivänä iltapäivällä. Jos haluat ruokaa viikonlopuksi tee tilaus viimeistään torstaina. Apteekkiostoksia varten haemme sinulta ennen asiointia Kela-kortin. Ostokset laskutetaan kuitin perusteella laskulla.

Kankaanpään Keskusapteekilla on tarjolla tuotteiden kotiinkuljetusmahdollisuus korona-aikana. Katso verkkosivulta lisäohjeet.

Kankaanpään Vuokkoapteekista voi noutaa lääketilauksen ovelta ennakkoon tilattuna.

Paikalliset ravintolat tarjoavat laajasti nouto- ja kotiinkuljetuspalvelua. Mikäli yrityksesi puuttuu listalta, ilmoita siitä: viestinta@kankaanpaa.fi

Paikallisilla yrityksillä on koronatilanteeseen liittyviä palveluita. Mikäli yrityksesi puuttuu listalta, ilmoita siitä: viestinta@kankaanpaa.fi

 • PoSa on avannut poikkeustilanteen vuoksi 1.12. alkaen nuorten, aikuisten ja perheiden korona-ajan huolipuhelimen, joka tarjoaa luottamuksellista psykiatrisen sairaanhoitajan tarjoamaa keskusteluapua, puh. 040 652 4200 takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele viesti loppuun ja toimi ohjeiden mukaisesti. Takaisinsoittojärjestelmä toimii arkisin klo 8-15.
 • PoSassa toimii erillinen huolipuhelin ikääntyneille, joka tarjoaa keskusteluapua ja käytännön neuvoja. Puheluihin vastataan numerosta 044 577 3430 maanantaista perjantaihin klo 12–15  välisenä aikana. Pyydä rohkeasti apua! Voit jättää myös viestillä soittopyynnön.
 • Kankaanpään seurakunta: Seurakunnan työntekijät auttavat nyt sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Tuki voi olla, henkistä, hengellistä tai taloudellista apua. Kaikkien työntekijöiden yhteystiedot näkyvät seurakunnan verkkosivuilla. Tarvittaessa voit myös soittaa numeroon 044 713 3569.
 • Valtakunnallinen koronavirusneuvontapuhelin palvelee numerossa 02 95 535 535. Puhelimesta ei saa terveysneuvontaa tai ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Numeroon voi soittaa arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Satakunnan alueen yhdistykset, yhteisöt ja seurakunnat tarjoavat laajasti tukea, keskustelu- ja asiointiapua. Satakunnan Yhteisökeskus ry kerää verkkosivulleen listaa Satakunnan alueen tarjoamista tukitoimista korona-aikana.