Päiväkoti Havussa Kankaanpäässä on todettu COVID-tapaus, joka johtaa 2 ryhmän karanteeniin

korona päiväkoti havu

PoSan COVID-tilanne on huonontunut nopeasti, tänään päiväkoti Havun työntekijällä todettiin COVID-infektio. Tartunta on jatkotartunta jo aiemmin todetusta infektiosta. PoSan ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavat viranomaiset ovat yhteistyössä päiväkodin ja Kankaanpään kaupungin kanssa selvittäneet tartunnalle altistuneita henkilöitä. Tartuttavuusaika alkaa kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua ja siksi on jouduttu selvittämään kontakteja 23.- 25.11.20 välisenä aikana. Tartunnanjäljitys on aloitettu ja kaikki altistuneet on kontaktoitu. Altistuneita työntekijöitä on 6 ja lapsia kahdessa ryhmässä yhteensä 16. Muut ryhmät ja muu henkilökunta eivät ole altistuneet.

Altistuneet määrätään 10 vuorokauden karanteeniin viimeisestä altistuspäivästä lukien. Koska tieto altistuksesta saatiin vasta tänään, useimpien kohdalla karanteeniaika on 26.11.- 6.12.20. Vanhemmalla on oikeus olla karanteeniin asetetun lapsen kanssa kotona karanteenin ajan

Päiväkoti on ollut yhteydessä lasten vanhempiin. PoSan tartunnanjäljittäjät pyrkivät olemana puhelimitse yhteydessä kaikkiin karanteeniin asetettavien lasten vanhempiin huomenna 27.11.20.

Karanteeni ei koske altistuneen perheenjäseniä ja he saavat liikkua normaalisti. Jos kuitenkin karanteeniin määrätty sairastuu, hänet on vietävä testiin ja tällöin perheenjäsenten tulee odottaa kotona testivastausta.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vrk, mutta se vaihtelee 1-10 vrk välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia on tärkeää hakeutua testiin pikaisesti. Tällaisissa päiväkotialtistuksissa lasten sairastuminen on erittäin harvinaista.

Oireettomia ei ole syytä testata. Testauksen avulla ei voida lyhentää karanteeniaikaa.

Jos lapsella on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita flunssapkl:lle 02 577 3265.  Terveysaseman ollessa suljettuna, voidaan soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117.

Kankaanpäässä 26.11.20

Margit Seppälä
PoSan tartuntatautivastaava lääkäri

Anu Sorvali
PoSan tartuntautihoitaja