Koronatilanne Satakunnan alueella paranemassa – Kankaanpään kaupunki avaa palveluitaan rajoitetusti 11.1.2021 alkaen

Koronatilanne Satakunnan alueella paranemassa – Kankaanpään kaupunki avaa palveluitaan rajoitetusti 11.1.2021 alkaen

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 7.1.2021 ja todennut Satakunnan olevan edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta lähestyvän perusvaihetta. Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) alueella ei ole todettu edellisen tarkastelujakson aikana tartuntoja, mikä tarkoittaa, että vertailuluku on 0.

Kaupungin johtoryhmä ja PoSan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Margit Seppälä arvioivat tilannetta Kankaanpään osalta perjantaina 8.1. pidetyssä kokouksessa. Tilanteen ollessa paranemaan päin, ei ole enää perusteita pitää yllä laajoja rajoitustoimia. Palveluja tullaan avaamaan turvavälejä, hygieniatoimia ym. ohjeistuksia noudattaen sekä toimintaa osin rajoittaen maanantaista 11.1.2021 alkaen.

Uudet toimintaohjeet ovat voimassa 31.1.2021 saakka. Kaupungin osalta tehdään väliarvio 22.1.2021.

Varhaiskasvatus ja perusopetus jatkuvat normaalisti, lukio myös lähiopetukseen

Varhaiskasvatuksen yksiköiden toiminta jatkuu normaalisti. Henkilökunta käyttää maskia tai visiiriä. Huoltajien suositellaan käyttävän tuonti- ja hakutilanteissa maskia.

Perusopetus kouluissa jatkuu normaalisti lähiopetuksessa. Koulujen henkilökunta käyttää maskia. Koulu- ja eskarikuljetusten piirissä oleville annetaan maskit käyttöön kuljetuksissa. Yläkoulun oppilaiden suositellaan käyttävän maskeja. Oppilaat saavat maskit koululta.

Lukio-opetus palaa myös lähiopetuksen piiriin. Lukiolaisilla on maskisuositus ja myös he saavat maskit suoraan koululta.

Julkiset tilat ja palvelut avataan rajoitetusti käyttöön

Kaupungin tilat ja palvelut avataan rajoitetusti maanantaista 11.1.2021 alkaen pääsääntöisesti normaalien aukioloaikojen mukaan. Tämä tarkoittaa, että liikuntakeskuksen tilat, monitoimitalo Honkala, kaupunginkirjasto ml. Honkajoen kirjasto, kaupunginmuseo sekä nuorisotilat ovat jälleen kuntalaisten käytössä. Myös toimintakeskus Solmun palvelut avautuvat.

Kaikkien tilojen käyttöönotossa noudatetaan toimenpiteitä, joilla avaaminen voidaan suorittaa hallitusti ja turvallisesti. Tiloissa kerrallaan oleva henkilömäärä rajataan puoleen normaalista ja tilojen käytössä tulee huomioida hygieniasuositukset ja turvavälit. Joitain palveluita, kuten esimerkiksi uimahallin saunat, ei oteta vielä tässä vaiheessa käyttöön.

Asiakaspalvelutilanteet pyritään hoitamaan lyhyesti ja turvavälejä noudattaen. Kävijämääriä seurataan ja katsotaan, ettei tiloihin tule ruuhkaa. Tiloissa kävijöiden tulee noudattaa hygienia- sekä turvaväliohjeistuksia eikä tiloihin saa saapua sairaana.

Myös harrastustoiminta voi jatkua rajoitetusti

Aikuisten harrastustoiminnassa suositellaan harrastustoiminnan toteuttamista etäyhteyksin. Mikäli maskien käytöstä, turvaväleistä ja hygieniaohjeista voidaan tosiasiallisesti huolehtia, voidaan ryhmäharrastustoimintaa toteuttaa myös sisätiloissa korkeintaan 10 hengen ryhmissä. Varotoimia tulee noudattaa niin harrastuksen, pukeutumisen ja tiloihin siirtymisen aikana. Myös yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan suosituksia.

Kontaktilajeja, kuorolaulua sekä puhallinsoittimien käyttöä ei suositella.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua alle 20-vuotiaiden osalta seuraavin rajoituksin:

  • Sisäliikuntatiloissa toteutettavat alle 20-vuotiaiden kilpailut, ottelut tai sarjatoiminta pidetään edelleen keskeytettynä.
  • Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia tarkasti noudatetaan THL:n ja OKM:n ohjetta hygieniasuosituksista ja turvaväleistä. Tämä tarkoittaa kaikessa harjoittelussa pidättäytymistä lähikontakteista. Ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa.
  • Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan, kontakteja välttäen.

Satakunnan maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

Suositus harrastustoiminnasta ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatason kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Asiointi kaupungin toimistoissa

Etätyötä suositellaan Satakunnassa lisättäväksi valtioneuvoston ohjeiston mukaisesti ja myös kaupungin henkilökunta on mahdollisuuksien mukaan edelleen etätöissä.

Asiointi kaupungin työntekijöiden kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse. Kaupungin toimistojen ovet mukaan lukien kaupungintalo ovat suljettuina.

Tapahtumat ja muut kokoontumiset

AVI:n 16.12.2020 antaman ohjeistuksen mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen THL:n ja OKM:n ohjetta hygieniasuosituksista ja turvaväleistä. Määräys on tällä hetkellä voimassa 23.1.2021 saakka.

Kaupungin osalta toripäivien järjestäminen jatkuu normaalisti ottaen huomioon turvavälit, maskien käytön ja muut hygieniaohjeet. Muut kaupungin mahdolliset tapahtumat ja kokoontumiset järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksien välityksellä.

Yksityistilaisuuksien osalta suositellaan, että yli 10 henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi. Lisäksi suositellaan huomioimaan, että saman työyhteisön jäseniä osallistuisi enintään 5 samaan vapaa-ajan tilaisuuteen. Myös yksityisissä tilaisuuksissa tulee käyttää suu-nenäsuojusta, mikäli turvaetäisyyksien pito ei onnistu.

Muut suositukset

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakunnassa THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti.

Matkustamisen osalta suositus on välttää tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille.

Hygieniasta pidettävä edelleen huolta, oireisena heti testiin

Edelleen kaupunki muistuttaa muista keskeisistä koronan leviämistä rajoittavista keinoista: maskin käyttäminen, hyvä käsi- ja yskimishygienia, turvavälit, kontaktien ja turhan liikkumisen vähentäminen. Koronavilkku-sovelluksen lataaminen puhelimeen on erittäin suositeltavaa.

Koronatestiin on hakeuduttava jo lievien oireiden ilmaannuttua. Soita Kankaanpäässä heti PoSan flunssapoliklinikalle p. 02 577 3265, josta saa näytteenottoajan ja saapumisohjeen. Flunssapoliklinikan puhelinneuvonta on avoinna ma-pe klo 8-16 ja la-su klo 9-15, 11.1.2021 alkaen la-su klo 9-13. Oirearvion voi tehdä myös omaolo.fi –palvelussa, josta saa toimintaohjeet.

Tilanteen seuranta

Kaupungin johtoryhmä seuraa tilanteen kehittymistä ja on jatkuvassa yhteydenpidossa terveysviranomaisten kanssa. Tarvittaessa reagoidaan nopeasti viranomaisten antamien ohjeistuksien mukaisesti.

Kaupunki suosittelee seuraamaan Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymän sekä Satasairaalan tiedotusta aiheesta:
www.eposa.fi/category/korona/
www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19

Kaupunki kerää omiin toimenpiteisiin liittyvät tiedot infosivulle:
www.kankaanpaa.fi/korona/

Lisätiedot

Mika Hatanpää, kaupunginjohtaja, Kankaanpään kaupunki
044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi

Margit Seppälä, ylilääkäri, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä
044 577 3200, margit.seppala@eposa.fi